Det handlar alltså om juridisk lärosätestillsyn. UKÄ (Universitetskanslersämbetet) ansvarar för tillsynen över universitet och högskolor och inom den ramen granskar även UKÄ de rättsliga frågor som berörs i Standarder och riktlinjer för kvalitetssäkring inom det europeiska området för högre utbildning (ESG).

Nyligen kom UKÄ:s rapport om granskningen av Uppsala universitet, där man funnit en del brister. 

Kursvärderingar – ett område
 

Ett område som granskats och som fått kritik är kursutvärderingar. Lärosätet ska anordna kursvärderingar och sammanställa dem men även informera om resultaten och eventuella beslut om åtgärder, som föranleds av kursvärderingarna. Resultatet ska också vara tillgängligt för studenterna. 

I sin granskning uppger UKÄ att studenterna får bristande information om just kursvärderingsresultat. Samtidigt framkommer att kursvärderingar genomförs i hög grad och att det samtidigt leder till kvalitetsutveckling av utbildningarna.

Men UKÄ konstaterar i sin rapport att lärare ofta glömmer bort att, redan vid kursstart, presentera resultat från tidigare kursvärdering och hur det omhändertagits. Även de studenter som själva besvarat en kursvärdering får bristfällig återkoppling och resultaten är inte alltid lättåtkomliga via webben, eller på annat sätt. Universitetet uppmanas därför att vidta åtgärder för att bättre återkoppla och tillgängliggöra resultat och beslut om åtgärder. 

– Problemet är inte okänt, det bekräftas också av universitetets egen studentbarometer (2018), konstaterar Åsa Kettis, chef för avdelningen för kvalitetsutveckling vid universitetet.

– Av dem som svarat anser bara var femte student att de får återkoppling utifrån kursvärderingar ”i hög eller mycket hög grad”, och två av fem upplever att de får väldigt lite återkoppling eller ingen alls. Våra utbildningsutvärderingar har också visat att hantering av kursrapporter och återkoppling av kursvärderingsresultat till studenterna är ett återkommande problem. Även Uppsala studentkår har identifierat brister i detta arbete.

Mycket arbete pågår


Men Åsa Kettis är positiv och menar att det finns en medvetenhet om problemen och att det pågår en hel del arbete för att förbättra situationen. De brister som kommer fram, via utbildningsutvärderingar, leder till åtgärder av berörda utbildningsansvariga. Hela områden och fakulteter vidtar olika åtgärder för att förbättra kursvärderingsarbetet och studentkårerna påverkar i positiv riktning. 

På universitetsövergripande nivå erbjuds regelbundet kursvärderingsseminarier för lärare, studenter, studierektorer och kursadministratörer, temat behandlas i pedagogiska kurser för lärare, det finns rekommendationer att tillgå samt en gemensam frågebank. 

– Även om en hel del görs, på alla nivåer, så behöver vi göra mer, säger Åsa Kettis. Förutom redan nämnda arbete så finns skäl att se över de universitetsövergripande riktlinjerna och rekommendationerna för kursvärderingar. Det är nu tio år sedan de senast uppdaterades, så en arbetsgrupp med lärare och studenter kommer, på uppdrag av rektor, att ta fram ett förslag till revidering.

Hon konstaterar att alla lärosäten brottas med sviktande svarsfrekvenser och brister i omhändertagande av resultaten. Men det finns också många exempel på sammanhang där kursvärderingsarbetet fungerar bra. 

– Det är dem vi får lära av, liksom av den forskning som finns på området. Kanske finns det utrymme för nytänkande, avslutar chefen för kvalitetsutveckling.

Flera områden
 

Ytterligare ett antal områden har granskats av UKÄ.  Det är tillgodoräknande, studentinflytande, kurs- och utbildningsplaner, anställning av personal, överklagande och klagomål, bisysslor samt oredlighet i forskningområden som det finns anledning att återkomma till i medarbetarportalen.

Nedan finns en mycket kort sammanfattning av resultatet. Det man kan konstatera är att UKÄ i den sammanfattning som görs i rapporten till stor del fokuserar på frågor som berör kvalitetssäkring och standarder och riktlinjer enligt ESG.  Själva rättstillämpningen kommenteras främst genom hänvisning till enstaka ärenden. Detta visar sig bl.a. i att UKÄ anser att ett antal styrdokument –  som inte krävs utifrån nationell lagstiftning, bör tas fram. 

Läs hela UKÄ:s rapport från granskningen Tillsyn av regeltillämpningen på Uppsala universitet.
 

  • Tillgodoräknande 

Hur säkerställer universitetet att handläggningen av tillgodoräknandeärenden sker på ett rättssäkert och likvärdigt sätt? 
UKÄ konstaterar att universitetet saknar ett gemensamt dokument med rutiner för detta och att det vore lämpligt att ta fram ett sådant styrdokument. I den stickprovsgranskning som gjordes fann UKÄ att det i flera fall saknades dokumenterade beslut eller ansökningar från studenterna.

  • Studentinflytande 

Studenterna har rätt att vara representerade när beslut fattas eller beredning sker som har betydelse för utbildningen eller studenternas situation. Studentkårerna har emellertid påpekat att de upplever brister vad gäller efterlevnaden på lokal nivå. UKÄ anser att universitetet tillsammans med studentkårerna bör säkerställa studentinflytandet på alla nivåer inom lärosätet och man rekommenderar att träffa en skriftlig överenskommelse om vilka organ som studenterna ska vara representerade i.

Samtidigt konstateras att universitetet håller på att ta fram riktlinjer för studentinflytande som bl.a. kommer att hantera dessa frågor. 

  • Kurs- och utbildningsplaner

Kurs- och utbildningsplaner hör till de främsta styrdokument som lärosätena har men här brister det i tydlighet, enligt UKÄ,  när det gäller kraven på särskild behörighet och examinationsformer. 
Det finns inga regler för när kurs- och utbildningsplaner ska vara beslutade, men utgångspunkten är att planerna ska beslutas och finnas tillgängliga i god tid innan utbildningen startar, senast den dag som den fristående kursen eller programmet öppnar för anmälan.  

UKÄ anser det vara lämpligt att universitetet inför sådana regler, bl.a. vad gäller när planerna ska vara fastställda och träda i kraft samt när de börjar gälla – som huvudregel senast åtta veckor före kursstart.

  • Anställning av personal 

I ESG (se ovan)anges att rättvisa och transparenta processer ska finnas vid rekrytering av personal. UKÄ har granskat om anställningsärenden har utannonserats och om man anslagit besluten. Dessutom har UKÄ granskat om kvinnor och män är jämställt representerade bland dem som berett ärendena och bland sakkunniga. 

Universitetets anställningsordning finns tillgänglig på lärosätets webbplats men där saknas, med undantag för anställning av professor genom kallelse, uppgifter om att lärosätet ska informera om beslut om anställningar. 
Av stickprovsgranskningen framgår att universitetet inte har lämnat information om beslut om anställningen i ett ärende men i andra  ärenden saknas uppgifter om anslagsdatum och information om hur man överklagar. 

Universitetets anställningsordning håller dock på att revideras och ett förslag är på remiss inom universitetet. 

  • Överklagande och klagomål 

I ESG:s riktlinjer anges att det ska finnas lämpliga rutiner för att hantera klagomål från studenterna. 

Universitetet har dock inga övergripande rutiner för hantering av överklaganden eller klagomål från studenterna men UKÄ anser det vara lämpligt att universitetet tar fram sådana rutiner. 

  • Bisysslor 

Uppsala universitet har regler om otillåtna bisysslor och om hur de anställda ska informeras om detta. Lärosätet har också ett system för att se till att de anställda har tagit del av reglerna och UKÄ bedömer sammantaget att universitetet har förutsättningar för att säkerställa att de anställda informeras om otillåtna bisysslor. 

  • Oredlighet i forskning 

Universitetet har regler som fastställer hur allvarliga avvikelser från god forskningssed, respektive andra avvikelser från god forskningssed, ska handläggas. Ämbetet bedömer att reglerna stämmer överens med lagen om ansvar för god forskningssed och prövning av oredlighet i forskning samt högskoleförordningen.