De förväxlas ofta internt via e-post och telefon eller i olika typer av handläggning, bland annat i samband med en donation. Men även forskningsfinansiärer har tagit fel.  Nu senast i höstas gjorde till exempel en forskningsfinansiär fel och meddelade Dag Sehlin att han fått medel när det egentligen var Dag Nyholm som fått medlen.
– Jag hade också sökt från den fonden men i det här fallet hade jag sett innan att jag inte fick medel så jag blev inte så besviken, säger Dag Sehlin.

Båda konstaterar att det mildrar eventuell besvikelse vid beslut om forskningsmedel att de känner den som får medlen när finansiärerna gör fel.
– Man kan ju glädja sig åt att någon annan får medel, säger Dag Sehlin och skrattar.

Känner varandra sedan studierna

De träffades första gången 1995 när Dag Sehlin gick fram och hälsade på en person i Värmlands nationskör. Den okända personen var förstås Dag Nyholm. Dag Nyholm hade varit med i nationskören ett tag och Dag Sehlin hade precis börjat i nationskören.

Samma anknytningsnummer

Sedan 2003, när Dag Sehlin började doktorandutbildningen, har de haft samma anknytningsnummer, men Dag Nyholm har haft anknytningen vid Akademiska sjukhuset och Dag Sehlin vid Uppsala universitet. Att de har haft samma anknytningsnummer (men olika prefix - 611 eller 471) är grunden till förväxlingen mellan de två.
– Många slår ju förstås bara anknytningsnumret och tänker inte på att man kanske också måste slå 471 eller 611 för att komma till rätt Dag, säger Dag Nyholm.

Att de fick samma anknytningsnummer var bara en slump, de ärvde båda numret av tidigare kollegor. Men nu har Dag Sehlin bytt kontor och också anknytningsnummer.
– Skönt, ler Dag Nyholm.

Liknande forskningsområden

Men förutom att ha haft samma anknytningsnummer har de två forskarna också närmat sig varandra i forskningsområden. Dag Nyholm är idag docent och specialistläkare i neurologi vid institutionen för neurovetenskap och Dag Sehlin är docent i neurobiologi vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap.

Dag Nyholms forskningsfokus har varit läkemedelsbehandling av den neurologiska sjukdomen Parkinsons men på senare år har han också forskat på biomarkörer vid sjukdomens utveckling. Dag Sehlins forskning har varit mer preklinisk med labbstudier med fokus på Alzheimers sjukdomsmekanismer och tidig utveckling av läkemedel och diagnostik, men har under senare år också börjat studera Parkinsons.

Donation hamnade fel

Idag ligger deras forskningsområden så nära varandra att de båda hösten 2020 fick varsitt EU-bidrag från utlysningen "Projektbidrag för internationella samarbeten inom individanpassad medicin för neurodegenerativa sjukdomar". Att deras forskningsfält ligger nära varandra bidrog nog också till att en donation till Uppsala universitet hamnade fel.
– Det var en dam som hörde av sig till mig eftersom hon sett att jag studerar Parkinsons sjukdom och som ville donera pengar till forskningen eftersom hennes man hade haft Parkinsons.

Eftersom det var frågan om en donation lämnade Dag Nyholm över hanteringen till universitetsförvaltningen som hanterar donationer.
– Där någonstans hände något och Dag Sehlin erbjöds - inte helt orimligt - donationen eftersom han också studerar Parkinsons sjukdom, konstaterar Dag Nyholm.

Att deras forskningsfält ligger nära varandra bidrar också ytterligare till förvirringen genom att de samarbetar med samma personer som då lätt skickar till fel Dag när e-postprogrammet föreslår adressater.
– Det är inget stort bekymmer utan mest komiskt, säger Dag Sehlin.

Mer förväxling

I intervjun nämner Dag Nyholm att han inte bara får mejl som ska till Dag Sehlin utan också till en norsk läkare som heter Dagny Holm.
– Dag Nyholm kan ju bli Dagny Holm om man flyttar mellanslaget och det orsakar tydligen problem och våra två e-postadresser blandas lätt ihop.