Skyddsombud
Arbetsgivaren och anställda ska samverka för att skapa en god arbetsmiljö. Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön och arbetar fram rutiner tillsammans med medarbetare och skyddsombud för att förebygga ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen.
Skyddsombud utses enligt följande (arbetsmiljölagen, 6 kap. 2 §)
”På ett arbetsställe, där minst fem arbetstagare regelbundet sysselsätts, ska det bland arbetstagarna utses ett eller flera skyddsombud (arbetsmiljöombud). Skyddsombud ska utses även på ett annat arbetsställe, om arbetsförhållandena kräver det. För skyddsombud bör ersättare utses.
Skyddsombud utses av en lokal arbetstagarorganisation som är eller brukar vara bunden av kollektivavtal i förhållande till arbetsgivaren. Finns det inte någon sådan organisation, utses skyddsombud av arbetstagarna.”
Eftersom Uppsala universitet har kollektivavtal med berörda arbetstagarorganisationer är det arbetstagarorganisationerna, som till följd därav utser skyddsombud.
Huvudskyddsombuden väljs av skyddsombuden och utses av berörd lokal arbetstagarorganisation.
Mandattiden för skyddsombud och huvudskyddsombud är normalt tre år och avslutas i regel den 31 december.
Anmälan och avanmälan av skyddsombud
Skyddsombudets uppgifter (arbetsmiljölagen, 6 kap. 4 §)
- Skyddsombud företräder arbetstagarna (på institutionen/motsvarande) i arbetsmiljöfrågor och ska verka för en tillfredsställande arbetsmiljö. I detta syfte ska ombudet inom sitt skyddsområde vaka över skyddet mot ohälsa och olycksfall samt över att arbetsgivaren uppfyller kraven i 3 kap. 2a §.
- Skyddsombud ska delta vid planering av nya eller ändrade lokaler, anordningar, arbetsprocesser, arbetsmetoder och av arbetsorganisation liksom vid planering av användning av ämnen som kan medföra ohälsa eller olycksfall.
- Skyddsombud ska delta vid upprättande av handlingsplaner enligt 3 kap. 2a §.
- Arbetsgivaren ska underrätta skyddsombud om förändringar av betydelse för arbetsmiljöförhållandena inom ombudets område.
Huvudskyddsombudets uppgifter (arbetsmiljölagen, 6 kap. 3 §)
- Huvudskyddsombuden vid Uppsala universitet är organiserade i skyddsområden. Det finns i dagsläget sju skyddsområden vid Uppsala universitet.
- Huvudskyddsombudet samordnar skyddsombuden på institutionerna/motsvarande inom skyddsområdet. Huvudskyddsombudet företräder alla anställda inom ett skyddsområde.
- Huvudskyddsombudet kan träda in i skyddsombuds ställe om skyddsombud saknas på arbetsplatsen.
- Huvudskyddsombudet går med vid skyddsronder om inte skyddsombudet har möjlighet.
- Ett av huvudskyddsombuden (samordnare för huvudskyddsombuden) sitter med i Uppsala universitets centrala skyddskommitté, Samverkansgruppen för arbetsmiljö (SVAM).
Länk till lokalt kollektivavtal om skyddsområden
Studerandeskyddsombudets uppgifter (arbetsmiljölagen, 6 kap. 18 §)
- Studerandeskyddsombud utses av de studerande. Ansvaret för att de studerande känner till att de har rätt att välja skyddsombud ligger på huvudmannen för utbildningen.
- Studerandeskyddsombud företräder studenterna som är medlemmar i kåren och bevakar arbetsmiljön inom sitt arbetsmiljöområde.
- I Uppsala universitets centrala skyddskommitté, Samverkansgruppen för arbetsmiljöfrågor (SVAM), är studerandeskyddsombud representerade.
Utbildning för skyddsombud
HR-avdelningen i samarbete med byggnadsavdelningen erbjuder skyddsombud som är anställda vid Uppsala universitet att genomgå universitetets interna skyddsombudsutbildning. Utbildningen är en grundutbildning och omfattar tre dagar.
I grundutbildningen går vi igenom regelverkets uppbyggnad för arbetsmiljö, omfattande arbetsmiljölagen, föreskriften systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och andra aktuella föreskrifter samt interna policys och riktlinjer för Uppsala universitet. Rollen som skyddsombud inklusive rättigheter och skyldigheter, fysisk arbetsmiljö, organisatorisk och social arbetsmiljö samt riskhantering är andra viktiga delar i utbildningen.
Länk till mer information om utbildning för skyddsombud
Utbildning för studerandeskyddsombud
Årligen hålls en grundläggande utbildning för universitetets studerandeskyddsombud. Utbildningen omfattar två timmar.
Utbildningen ges i samverkan mellan byggnadsavdelningen, HR-avdelningen, studenthälsan och studentkårerna. Utbildningen innehåller samma delar som skyddsombudsutbildningen (se ovan), men i kortfattad form.
Byggnadsavdelningen håller också en grundläggande laboratoriesäkerhetsutbildning för de studerandeskyddsombud som är verksamma inom det laborativa området. Utbildningen omfattar två timmar.
Frågor kring studerandeskyddsombudsutbildningarna besvaras av universitetets arbetsmiljöingenjör Anna Maria Näslund.
Kontakt
HR-specialister vid HR-avdelningen
Arbetsmiljöingenjör vid byggnadsavdelningen
Länk till de lokala arbetstagarorganisationerna