Starta en arbetsmiljögrupp
- Läs om arbetsmiljögruppens roll och arbetsformer.
- Prefekt/ motsvarande utser representanterna i gruppen bestående av arbetsgivare och arbetstagare, varav minst ett skyddsombud.
- Genomför ett uppstartsmöte med information om vad systematiskt arbetsmiljöarbete är samt vad gruppens uppdrag är. Använd gärna universitetets webbutbildning/ar om systematiskt arbetsmiljöarbete, organisatorisk och social arbetsmiljö och riskbedömning inför förändring. Det finns en powerpoint-presentation om systematiskt arbetsmiljöarbete som kan användas. Det finns även finns digitala utbildningar och presentationer bland annat hos Arbetsmiljöverket och Partsrådet att använda som så önskas.
- Genomför ett, eller vid behov, flera möten där arbetsmiljögruppen bestämmer hur ni ska arbeta med det systematiska arbetsmiljöarbetet utifrån gruppens uppdrag samt hur ni kan låta det bli en naturlig del av verksamheten. Detta kan eventuellt ta lite tid men kommer att göra att det fortsatta arbetet går lättare. Bestäm förslagsvis hur ofta ska gruppen ses, vilken agenda ska gruppen ha när den ses, hur gruppen arbetar med plan för systematiskt arbetsmiljö (både avseende dokumentation och praktiskt arbete) samt hur information gruppens medlemmar och annan information görs tillgänglig för alla medarbetare vid insitutionen/ motsvarande. Viktigt att komma ihåg är att prefekt/ motsvarande har ansvaret att uppgifterna genomförs enligt rektors beslut om uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet om denne inte fördelat uppgifter vidare.
- Ta fram en plan för systematiskt arbetsmiljöarbete:
- Undersökning: Vad ska vi undersöka, vilka riskområden har vi som vi behöver undersöka närmare? Vilken aktivitet ska vi genomföra för att undersöka det området? Använd förslagsvis mallen för årshjul och fyll i aktiviteter för att undersöka och det som vi vid behov utreder löpande. Utredningar som görs när de är aktuella kan inte planeras och läggs därför som löpande/ vid behov i mitten av årshjulet. Har vi undersökande aktiviteter som genomförs löpande kan även dessa dokumenteras i mitten, skriv gärna med vilken frekvens de genomförs.
- Riskbedömning: Använd förslagsvis mallen riskbedömning med handlingsplan för arbetsmiljö med riskvärdering låg, medel, hög alternativt med riskvärdering riskmatris . Tänk igenom/ diskutera vilka arbetsmiljörisker som kan identifieras och som redan identifierats sedan tidigare och dokumentera förslagsvis i mallen. Riskvärdera identifierade risker och dokumentera riskvärderingen, förslagsvis i mallen.
- Åtgärder och kontroll: Använd förslagsvis samma mall som ni använt i undersöknings- och riskbedömningssteget. Diskutera fram förslag på åtgärder till identifierade risker. Ansvarig chef beslutar vilka åtgärder som ska genomföras och dessa dokumenteras förslagsvis i samma mall som använts ovan. Var tydlig med varför föreslagna åtgärder eventuellt inte kan genomföras, det behöver inte dokumenteras.Utse ansvarig för varje åtgärd, när den ska vara genomförd och när den ska ha följts upp. Dokumentera detta, förslagsvis i samma mall som använts ovan. Se om någon åtgärd är en aktivitet som ni vill planera och förslagsvis dokumentera i årshjulet, tex utbildnings-/ informationsinsats.
Nu är ni färdiga med er plan för systematiskt arbetsmiljöarbete, och har startat upp er arbetsmiljögrupp!