URA/Internationella rekryteringar
Uppdaterad 2020-08-13
Vad gäller angående URA-försäkringen?
I dagsläget tecknar Kammarkollegiet endast nya URA-försäkringar till de länder för vilka UD inte har någon avrådan för icke nödvändiga resor. För de länder där en avrådan föreligger kan man ansöka om undantag för medarbetare man vill utlandsstationera trots omständigheterna och där det inte är ett alternativ att skjuta upp utlandsvistelsen.
Försäkringen ersätter akut vård utomlands. Om man behöver hjälp med att boka en tid hos en läkare eller om man vill ha andra medicinska råd så kontakta Falck Global Assistance tel: 0046 8 587 71 749 eller fga@se.falck.com. Försäkringen ersätter inga kostnader för avbokade konferenser/kurser, biljetter eller boende. Den ersätter heller inga kostnader vid karantän eller kostnader för resor till Sverige.
Se mer information på Kammarkollegiets hemsida.
uppdaterad 2020-11-10
Vad gäller för medarbetare som anställts men inte kan resa till Sverige p.g.a. rådande pandemi?
Den 17 mars 2020 infördes inreseförbud till Sverige med anledning av spridningen av COVID-19. Inreseförbudet gäller i nuläget till och med 22 december. EU/ESS-medborgare samt personer som har uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Sverige undantas från förbudet.Trots rådande inreseförbud är det alltså i dagsläget tillåtet för EU/ESS-medborgare eller tredjelands-medborgare med giltigt arbets-/uppehållstillstånd att resa in i Sverige och påbörja sin anställning. De bostäder som är bokade via Uppsala housing office kan avbokas 1 månad innan ankomst utan kostnad. Sker avbokningen mindre än 1 månad innan ankomst kostar detta en månadshyra.
Under rådande pandemi tillåter UU tillfälligt hemarbete för personer som inte kan ta sig till Sverige. Man behöver inte ha ett beviljat tillstånd för att påbörja sin anställning från sitt hemland, ni kan alltså – om arbetsuppgifterna och omständigheterna tillåter – låta dem påbörja anställningen och arbetet. Dock rekommenderar vi att de har beviljat tillstånd innan anställningen påbörjas för att inte ska uppstå problem när det blir möjligt för personen att resa till Sverige. Från och med att de har fått sitt arbetstillstånd beviljat har de 4 månader på sig att ta sig hit, annars ”förfaller” tillståndet och de behöver söka på nytt. 4-månadersregeln gäller endast arbetstillstånd, inte uppehållstillstånd för forskare. Om medarbetaren påbörjar arbetet i hemlandet är det viktigt att hålla tät kontakt och tydliggöra vilka förväntningar arbetsgivaren har. Det rekommenderas att det i samband med påbörjandet av anställningen skriftligen informeras om t.ex. tillgänglighet, arbetsinnehåll, avstämningar, planering av arbetet samt att personen förväntas komma till Sverige så fort det är möjligt. Gör täta avstämningar för att stötta medarbetaren i den nya rollen.
Arbetsskador och tillbud som inträffar i samband med arbete hemma ska anmälas enligt gällande rutiner. Tänk på att arbetsskadeförsäkringen vid distansarbete utomlands endast gäller under max 3 veckor.
Migrationsverkets frågor och svar med anledning av coronaviruset.
Gränspolisens information gällande rådande inreseförbud
2020-03-27
Vad gäller för personer som har uppehållstillstånd eller arbetstillstånd i Sverige, men vars anställning löper ut och hen inte kan återvända till sitt hemland p.g.a. stängda gränser?
Undersök i första hand verksamhetens behov av förlängning av anställningen. Observera att uppehållstillstånd eller arbetstillstånd behöver sökas innan nuvarande går ut.
Om anställningen inte förlängs kan medarbetare i ovan situation ansöka om uppehållstillstånd för besök, vilket kan beviljas för max tre månader. Uppehållstillstånd för besök kan beviljas även om personen sedan tidigare har en öppen ansökan om uppehållstillstånd på annan grund. För mer information vänligen se migrationsverkets hemsida.
De bostäder som är bokade via Uppsala housing office har enligt avtal 2 månaders uppsägningstid. Behöver man förlänga sitt kontrakt med housing office ombeds man kontakta dem direkt: info@housingoffice.se.
2020-03-27
Vad gäller för utlandsstationerade medarbetare vars URA-kontrakt löper ut och som inte kan återvända till Sverige p.g.a. stängda gränser eller liknande?
Undersök möjligheten till fortsatt arbete och därmed förlängning av utlandsstationeringen. Nytt kontrakt ska skrivas och försäkringen ska förlängas. Undersök också reglerna om uppehålls-/arbetstillstånd i aktuellt land.
2020-03-24
Bör URA-placerade avbryta sina vistelser? Finns någon rekommendation om hemresa?
Inga tjänsteresor utomlands tillåts så länge UD:s avrådan kvarstår. De som befinner sig i ett område med konstaterad smitta bör följa instruktioner från de lokala myndigheterna, ta del av reseinformation från Sveriges ambassader och registrera sig på svensklistan hos UD.
Det finns alltså ingen generell uppmaning att resa hem till Sverige. Som chef bör du hålla kontakt med medarbetaren och diskutera alternativen utifrån rådande situation.
2020-03-24
Vad händer om den utstationerade medarbetaren sätts i karantän eller av annan anledning inte tillåts gå till arbetet p.g.a. lokala direktiv?
Medarbetaren bör i största möjliga mån beredas möjlighet att arbeta hemifrån. Kom ihåg vikten av tät kontakt och avstämningar.
2020-03-24
Hur hanterar vi kommande URA-placeringar där personen ännu inte är på plats i landet?
Inga tjänsteresor utomlands tillåts så länge UD:s avrådan kvarstår. Detta innefattar även utlandsstationerade (URA). För en dialog med medarbetaren om möjligheten att skjuta på starten. Finns en ordinarie anställning vid UU kan URA-kontraktet sägas upp omedelbart i enlighet med URA-avtalets 20 §. Observera att inga nya URA-försäkringar kan tecknas för närvarande, vilket påverkar eventuell framskjuten start. För medarbetare som saknar ordinarie anställning vid UU ska HR-specialist konsulteras. Fundera innan på om det är möjligt att arbetsuppgifter kan påbörjas i Sverige i väntan på att utlandsstationering påbörjas vid en senare tidpunkt? Kan medarbetaren återgå till ordinarie anställning i hemlandet i väntan på utlandsstationering?
2020-03-24
Hur gör vi om vi vill förlänga ett URA-kontrakt?
Det är möjligt att förlänga kontraktet. Se till att nytt kontrakt skrivs och att URA-försäkringen förlängs via Kammarkollegiet.
2020-03-24
Hur gör man om man vill säga upp URA-avtalet?
Då situationen anses vara en väsentligt förändrad förutsättning kan det vara möjligt att omedelbart avsluta kontraktet enligt URA-avtalet 20 §, vilket gäller för båda parter. Det rekommenderas dock att parterna kommer överens om lämpliga villkor för detta. URA-försäkringen kan avslutas omedelbart efter kontakt med Kammarkollegiet. Innan avslut av URA-kontrakt ska kontakt tas med HR-specialist.
2020-03-24
Kan någon URA-placeras i sitt hemland nu när tjänsteresor inte beviljas?
Nej, utsändning av utländsk medborgare till sitt hemland betraktas som en lokalanställning, vilket inte är tillåtet.