Resor
Uppdaterad 2021-08-24
Vad gäller för mig som varit ute och rest?
Från och med den 11 mars 2020 är coronaviruset covid-19 klassad som en pandemi och definitionen av riskområden har därmed upphört. Om du kommer hem från en resa från utlandet och känner förkylningssymptom ska du inte komma till universitetet. Följ Folkhälsomyndighetens aktuella rekommendationer.
2021-05-20
Enligt Folkhälsomyndigheten ska alla som varit utomlands, oavsett land, isolera sig i sju dagar efter ankomsten till Sverige och under denna period lämna test för Covid-19. Vi har en anställd som varit utomlands och som kommer till jobbet utan att ha suttit i karantän. Personen har inte arbetsuppgifter som går att utföra hemifrån. Vi anser att det är olämpligt att personen inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och vill inte att personen är på jobbet. Hur ska vi hantera den här situationen?
Enligt 2 kap. 1 § smittskyddslagen ska var och en genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder medverka till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Följer en arbetstagare inte Folkhälsomyndighetens reserekommendationer med anledning av coronaviruset, kan hen inte anses uppfylla denna skyldighet. Kan arbetstagaren inte utföra sina arbetsuppgifter hemifrån så står hen inte till arbetsgivarens förfogande. Arbetsgivaren kan då bevilja fortsatt semester alternativt får arbetstagaren vara tjänstledig utan lön. Om möjligt är det bra om detta kommuniceras med arbetstagaren före avresa.
Uppdaterad 2021-04-22
Hur gör jag om en medarbetare måste ha ett reseintyg för resa i tjänsten?
Du som prefekt/motsv. beslutar om tjänsteresa och reseintyg inkl. test som krävs för det. Var noga med att följa UD´s råd innan du beslutar om tjänsteresa, se mer info i FAQ nedan. Om du godkänner en tjänsteresa där reseintyg erfordras finns följande alternativ:
Previa kan såväl i Uppsala som Visby (Avonova) utfärda läkarintyg efter provtagning för antikroppar. Intyget innehåller information om individen har utvecklat antikroppar för Covid-19. Den totala kostnaden för ett läkarintyg är 1090 kr (provtagning ) + 750 kr (läkarintyg). Om det finns behov av rådgivning från läkare tillkommer timkostnad för företagsläkare. För mer information och bokning av tid.
Previa kan även utfärda läkarintyg efter provtagning för aktivt virus. Denna tjänst utförs endast i Stockholm, i samarbete med Karolinska sjukhuset. Därför rekommenderas andra privata aktörer för denna typ av intyg. Listan med aktörer som utfärdar reseintyg, som tidigare fanns på Folkhälsomyndighetens webbplats, har tagits bort. Numera finns många aktörer på marknaden, spridda över hela landet. Du hittar information om dem på nätet. För mer information om testning för reseintyg, se Folkhälsomyndighetens webbplats.
2021-03-08
Min chef har beordrat mig att resa utomlands - har jag något försäkringsskydd?
Vid beordrad tjänsteresa av prefekt eller motsvarande så gäller vårt försäkringsskydd vid kammarkollegiet – även till de länder som det är avrådan från UD. Försäkringen gäller även vid avbokning om man har läkarutlåtande.
Vad gäller för tjänsteresor och studentutbyten?
Eftersom UD:s avrådan gällande resor förändras med jämna mellanrum, så hänvisar vi till UD:s hemsida för aktuell information gällande utrikesresor.
Detsamma gäller olika typer av studentutbyten.
Om du befinner dig i ett område med konstaterad smitta, följ instruktioner från de lokala myndigheterna och registrera dig på svensklistan hos UD.
Jag har en medarbetare som är satt i karantän i ett annat land.
Det är viktigt att hålla kontakt. Hen ska få lön och traktamente som vanligt. Har den med sig dator så kan hen göra vissa arbetsuppgifter. Se mer information på arbetsgivarverkets hemsida. När en person har rest i privat regi och inte kan komma hem kan inte lön utgå om inte arbete kan utföras på något sätt. UU rekommenderar en dialog med närmaste chef om möjlighet till semester eller att arbeta på distans om det är genomförbart. Anställda rekommenderas även att kontakta sitt privata försäkringsbolag för att undersöka sitt försäkringsskydd.
Arbetsgivarverket skriver: För de som är på semester och inte kan komma hem gäller vad som står i 6 kap. villkorsavtalen och 15 § 3 mom. affärsverksavtalen. Det innebär att löneavdrag ska göras om inte arbetsgivaren anser att det finns särskilda skäl för att låta arbetstagaren behålla lönen helt eller delvis. Om arbetstagaren istället för löneavdrag hellre vill ta ut semester går detta komma överens om.
Lön till smittbärare enligt ovan angivna bestämmelser ska bara betalas om arbetstagaren kan uppvisa ett läkarintyg som styrker att arbetstagaren är eller misstänks vara smittbärare. Kan arbetstagaren vid hemkomst visa sådant intyg ska ersättningen regleras retroaktivt. Frånvaron i dessa fall får anses ha uppstått utan förskyllan och kan därför inte betraktas som misskötsamhet med efterföljande arbetsrättslig åtgärd.
En arbetstagare som är på tjänsteresa kan inte komma hem på grund av coronaviruset. Vad gäller?
För de som är på tjänsteresa (ej URA) och inte kan komma hem gäller det som står i 10 kap. 2 § villkorsavtalen.
"Om bortovaro i samband med förrättning förlängs på grund av omständighet som arbetstagaren inte kan råda över, anses denna längre bortovaro vara föranledd av förrättningen."
Det innebär att inget löneavdrag ska göras och att arbetstagaren har rätt till traktamente.
Statens tjänstereseförsäkring ersätter merkostnader för hemresa till Sverige om resenären befinner sig i ett smittat område. Merkostnader innebär i första hand ombokningskostnad av befintlig biljett och i andra hand ersättning för en helt ny hemresebiljett. Dessa kostnader ersätts genom avbrottsskyddet i försäkringen. Kontakt kan tas med Falck Global Assistance för hjälp med bokning av biljett tel: 0046 8 587 71 749 eller fga@se.falck.com.
Försäkringen ersätter akuta vårdkostnader om resenären blir akut sjuk utomlands. Vid allvarligare fall kan vi även ersätta en hemtransport med hjälp av Falck Global Assistance. Om man behöver hjälp med att boka en tid hos en läkare eller om man vill ha andra medicinska råd så kontakta Falck Global Assistance tel: 0046 8 587 71 749 eller fga@se.falck.com.
Försäkringen ersätter inga kostnader för avbokade konferenser/kurser, biljetter eller boende. Försäkringen ersätter heller inga kostnader vid karantän.