Ledigheter
Uppdaterad 2022-01-27
Medarbetare behöver vara hemma och ta hand om sina barn eftersom förskolan/skolan är stängd. Har de rätt att vara lediga och har de i sådant fall rätt till ersättning?
Medarbetare kan få ersättning om förskolan eller skolan är stängd på grund av covid-19 fastän barnet inte är sjukt eller sprider smitta. Regeringen har beslutat om en tillfällig regeländring som gäller till och med 31 mars 2022. Detta gäller även när barnet får distansundervisning under tiden som skolan är stängd.
Mer information gällande detta finns hos försäkringskassan.
Läs mer om föräldraledighet och vab på Medarbetarportalen
2020-04-06
Arbetsuppgifterna för en grupp medarbetare har minskat och jag har som chef svårt att bereda tillräckligt med arbetsuppgifter för dem, hur gör jag som chef? Kan jag beordra uttag av semester?
Myndigheten har inte möjlighet att korttidspermittera medarbetare.
Undersök om det finns andra arbetsuppgifter inom ramen för anställningen som kan utföras tillfälligt.
Finns det andra institutioner/motsvarande som har ett behov av arbetskraft? Då kan det vara möjligt att tillfälligt placera medarbetaren på en institution/motsvarande inom ramen för arbetsskyldigheten efter information till arbetstagarorganisationerna. Hör dig för med andra prefekter/motsvarande.
2020-03-30
Underrättelse om förläggning av huvudsemestern ska lämnas senast två månader före ledighetens början. Om det inte är möjligt vad gäller då?
Om det föreligger särskilda skäl enligt 11 § 2 stycket semesterlagen, får underrättelsen lämnas senare, om möjligt minst en månad före ledighetens början. Den uppkomna situationen får inte bero på bristande planering. Huruvida särskilda skäl föreligger får bedömas från fall till fall, med utgångspunkt i hur pandemin påverkar verksamheten.
Läs mer om semester på Medarbetarportalen
2020-03-30
Kan en arbetsgivare återta redan beviljad semester om det visar sig att arbetsgivaren är i behov av arbetstagaren för att kunna klara av att utföra vissa viktigare funktioner i sin verksamhet under en period då många andra arbetstagare är frånvarande från sina arbeten på grund av sjukdom?
Beslut om beviljad semester är bindande. Detta innebär att arbetsgivaren, om det saknas fog för det, inte ensidigt kan återkalla sådant beslut.
En arbetsgivare som ensidigt återkallar redan beviljad semester kan alltså som huvudregel bli skyldig att utge allmänt skadestånd och ekonomiskt skadestånd för kostnader som arbetstagaren haft till följd av att semestern avbrutits, till exempel kostnad för hemresa eller en inställd resa för denne med familj.
Inträffar det däremot händelser som arbetsgivaren inte kunnat förutse och inte heller haft anledning att räkna med föreligger ingen skyldighet att utge allmänt skadestånd. Återtagandet av semestern får alltså inte bero på dålig planering.
I en situation då ett stort antal arbetstagare plötsligt blir sjuka och verksamheten inte kan fortgå utan att arbetstagaren avbryter sin semester bedömer Arbetsgivarverket att det finns fog för att återkalla redan beviljad semester. Frågan bör dock givetvis lösas på frivillig väg så långt det är möjligt.