Arbeta hemifrån
2021-10-07
En av våra anställda vill inte följa arbetsgivarens beslut om återgång till arbetsplatsen utan vill fortsätta att arbeta hemifrån. Vad kan vi som arbetsgivare göra?
Arbetsgivaren bedömer när och i vilken takt återgång till arbetsplatsen sker. Arbetsgivaren behöver undersöka, i dialog med arbetstagaren, om det kan finnas bakomliggande orsaker till arbetstagarens inställning, men det är arbetsgivaren som gör den slutliga bedömningen. Om arbetstagaren väljer att inte följa arbetsgivarens beslut gör hen sig skyldig till misskötsamhet och kan i förlängningen riskera sin anställning, vilket arbetsgivaren tydligt ska uppmärksamma arbetstagaren på.
Uppdaterad 2021-08-24
Distansarbete eller tillfälligt hemarbete? Vad gäller vid återgång?
Utgångspunkten är att den ökade mängd hemarbete som nu sker i enlighet med rådande rekommendationer är tillfälligt hemarbete.
Distansarbete sker vanligen återkommande och med regelbundenhet. Inom staten krävs lokala riktlinjer och individuella överenskommelser för att distansarbete ska kunna tillämpas. På UU saknas sådana riktlinjer och distansarbete kan därmed inte bli aktuellt. För de som nu arbetar hemifrån p.g.a. coronavirusutbrottet bör alltså inga överenskommelser tecknas.
När återgång till arbete på arbetsplatsen sker efter långvarigt hemarbete på grund av pandemin, kan fortsatt hemarbete under en period vara möjlig för att möjliggöra en succesiv och välplanerad återgång, utan att distansarbetsavtal behöver upprättas.
Uppdaterad 2021-02-12
Hur följer jag upp arbetsmiljön hos medarbetare som arbetar hemifrån?
När medarbetare arbetar hemifrån en längre tid är det extra viktigt att du som chef följer upp och stämmer av hur det fungerar. Det gäller såväl hur arbetsuppgifterna fungerar att utföra hemifrån, som hur medarbetarens fysiska/ergonomiska arbetsmiljö är i hemmet, och hur medarbetaren eventuellt påverkas av den förändrade sociala situationen som hemarbete medför. Om ni gjort en riskbedömning får ni direkt svar på vilka risker som behöver följas upp extra noggrant.
Tips på vilka risker som kan uppstå vid hemarbete hittar ni under rubriken Behöver institutioner/avdelningar göra en riskbedömning utifrån rådande läge enligt systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1? Tänk på att vissa medarbetare kan påverkas mer av den rådande situationen, och behöver tätare avstämningar.
Hur just du ska följa upp dessa frågor beror bland annat på hur många medarbetare du har och hur ni vanligtvis kommunicerar. Det kan ske via enskilda samtal(telefon eller skype/zoom), epost eller via inplanerade personalmöten, som även de kan genomföras digitalt.
I denna artikel på MP ges tips och råd vid hemarbete.
I denna artikel på MP ges information om vikten av rutiner och social kontakt vid hemarbete.
Checklista vid hemarbete hittas här.
Uppdaterad 2020-12-17
Arbetsskadeförsäkringen – vad gäller vid tillfälligt hemarbete?
Som medarbetare vid Uppsala universitet är du försäkrad även vid tillfälligt hemarbete (via AFA försäkring). Försäkringsskyddet för arbetsskador ska täcka olycksfall som beror på arbetet och inte på olycksfall i hemmet. Till skillnad från arbete på arbetsplatsen krävs att olycksfallet står i direkt samband med det arbete som ska utföras. Enligt rättspraxis föreligger det med andra ord en restriktiv tolkning av arbetsskadebegreppet.
En rekommendation är att de medarbetare som arbetar hemma har en fritidsolycksfallsförsäkring. Arbetsskador och tillbud som inträffar i samband med arbete hemma ska anmälas enligt gällande rutiner. Om en medarbetare arbetar på distans från sitt hemland gäller arbetsskadeförsäkringen som längst i 3 veckor. Det är därför viktigt att tillfälligt hemarbete enbart förekommer inom Sverige för att en medarbetare inte ska riskera att stå utan försäkringsskydd. Vid tjänsteresor eller URA gäller andra försäkringar.
För mer information se: AFA Corona - vilka försäkringar gäller? - AFA Försäkring
2020-09-18
Hur planerar jag närvaro/utglesning när medarbetare börjar återgå till arbetsplatsen?
HR-avdelningen har tagit fram en Excelmall som kan ses som ett verktyg för planering av närvaro/utglesning, så att alla medarbetare inte är på plats samtidigt. En åtgärd för att minska risk för smittspridning.
Schema för planering av närvaro på arbetsplatsen
2020-08-21
Vilket ansvar har arbetsgivaren för medarbetarnas arbetsmiljö vid tillfälligt hemarbete?
Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön även vid tillfälligt hemarbete. Medarbetaren har dock ett ansvar att påtala eventuella brister i arbetsmiljön så att arbetsgivaren kan ta detta ansvar. Vid tillfälligt hemarbete är det därför extra viktigt med kontinuerlig kommunikation om fysisk, organisatorisk och social arbetsmiljö. Det är viktigt att systematisk följa upp hur dina medarbetare upplever arbetsmiljön i hemmet, detta blir extra viktigt när hemarbetet blir långvarigt.
För mer information se: Arbetsgivarverket.
2020-09-01
Vilket ansvar har du som medarbetare när du arbetar hemma tillfälligt?
Som medarbetare har du ett ansvar att medverka till dialog med arbetsgivaren om din arbetsmiljö i hemmet och påtala eventuella brister i densamma. Detta innefattar både den social-/organisatoriska arbetsmiljön och den fysiska arbetsmiljön. Du ska så långt som möjligt ordna en arbetsplats med god fysisk/ergonomisk arbetsmiljö och se till att du har de IT-system samt internetuppkoppling som krävs för att kunna arbeta hemma. Det inkluderar även de kommunikationsmöjligheter som behövs i form av Skype, Zoom, telefon och/ eller dylikt, för att säkerställa en god social och organisatorisk arbetsmiljö.
Om du inte kan ordna en bra arbetsplats i hemmet kan till exempel tätare pauser för att röra på sig behövas. Om du inte har en god arbetsmiljö i hemmet kan du behöva arbeta på din ordinarie arbetsplats, alternativt ansöka om ledighet.
Arbetsmiljöverkets föreskrift om Social och organisatorisk arbetsmiljö
Arbetsmiljöverkets föreskrift om Arbetsplatsens utformning
Arbetsmiljöverkets information om Arbetstagarens deltagande i arbetsmiljöarbetet