Seminarier
Hösten 2023 kommer seminarierna att kretsa kring olika aspekter av AI.
Seminarierna arrangeras av enheten för universitetspedagogik och äger rum via Zoom, vanligtvis som lunchseminarier kl. 12-13. Listan här nedanför uppdateras löpande med fler seminarier.
Ingen anmälan behövs. Seminarierna ges på svenska eller engelska.
Samtliga seminarier äger rum i detta zoomrum.
Torsdagen den 21/9 kl. 12.00: Simulerad intervjudata med AI: problem eller möjlighet? (på svenska)
Talare: Lennart Rolandsson, universitetslektor i didaktik med inriktning mot teknikdidaktik vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier
Idag kan studenter genomföra intervjuer med icke-existerande människor: du tilldelar en chattbot en roll med tillhörande egenskaper för att sedan ställa frågor som garanterat ger svar. Denna typ av datainsamling ger ett resultat i form av unika texter som liknar genuina samtal mellan intervjuare och informant. Studenter kan dessutom efterkonstruera ljudfiler med annan AI-teknik (text-to-speech).
Under seminariet visar Lennart hur studenter med nämnda metod kan skapa skarpare intervjufrågor. Möjligheterna är mycket lockande, då man kan skapa intervjusituationer som återspeglar de vanligaste svaren och på relativt kort tid skapa relevanta frågor: du chattar ett tag med chattboten, vilket ger dig en förståelse för vilka frågor som är relevanta/intressanta att ställa. I princip kan studenter skapa en intervjuguide.
Under seminariet diskuteras också eventuella risker för fusk med metoden, som t.ex. att genuina intervjuer ersätts av fiktiva.
Tisdagen den 10/10 kl. 12.00: Utmana gränserna för AI i högre utbildning: ett experiment med ChatGPT för träning i vetenskapligt förhållningssätt och akademiskt skrivande (på svenska)
Talare: John Sedin, universitetsadjunkt vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
I ett projekt utforskades möjligheten att använda ChatGPT för att stödja studenters lärandeprocess när de utredde en vetenskaplig frågeställning inom området neurofarmakologi. Studenterna ombads att söka efter relevanta och aktuella källor från databasen PubMed, och att därefter använda ChatGPT för att generera och strukturera sina texter. Under processen tränades studenterna i att kritiskt granska texten och att hantera referenser.
Under seminariet kommer vi att dyka djupare i de utmaningar och möjligheter som detta projekt har uppenbarat, diskutera pedagogiska implikationer och överväga hur vi kan fortsätta att utnyttja AI på kreativa sätt i framtida kurser.
Måndagen den 6/11 kl. 12.00: Examination – av AI (på svenska)
Talare: Mats Christiansen och Lena Normark, universitetsadjunkter vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap
I slutet av december 2022 lades frågor från en hemtentamen i palliativ vård vid Uppsala universitet in i ChatGPT för att få dem besvarade och testa dess förmåga att besvara frågorna korrekt. Man ville också jämföra svaren i rättningsmallen med studenternas svar och med de svar som genererats av AI. Det visade sig att ChatGPT klarat tentan. En del svar var visserligen felaktiga, men andra svar var mycket bra och resonerande, och betydligt längre och bättre strukturerade än studenternas.
Vid seminariet diskuteras vilka konsekvenser resultatet kan få för undervisningen och examinationen på det aktuella programmet.
Tisdagen den 28/11 kl. 12:00: Att argumentera för sina val. Användning av ChatGPT i examinationer i semitiska språk (på engelska)
Talare: Anette Månsson, universitetslektor i semitiska språk vid Institutionen för lingvistik och filologi
Att undervisa i ett språk där tillgången på översättningar är enorm, och att vilja examinera detta genom hemtentor har alltid varit en utmaning. I stället för att bedöma själva översättningen hamnar reflektioner över grammatik och argument för olika val i förgrunden. I denna presentation kommer Anette att berätta om experiment med att använda ChatGPt som en del av examinationen på kurser i semitiska språk, och dessutom dela med sig sina intryck av hur studenterna ställde sig till detta.
Tisdagen den 5/12 kl. 12:00: AI-verktyg och informationssökning: fördelar och risker (på svenska)
Talare: Malin Barkelind och Görel Sundström, bibliotekarier vid Universitetsbiblioteket, Avdelningen för lärande- och forskningsstöd
Sökning har blivit lättare de senaste årtiondena och utvecklingen går mot en mänsklig röst som ger ett enda svar på en fråga, snarare än en lista med dokument. Hur kan vi göra kunskap lätt tillgänglig och sänka trösklar med hjälp av AI utan att tumma på källkritik och vetenskaplighet?
Vi är särskilt intresserade av att komma i kontakt med lärare som har börjat att använda sig av AI-verktyg (dvs även andra än ChatGPT!) i undervisningen. Det finns ett stort behov av konkreta exempel på vilka möjligheter och utmaningar AI kan erbjuda den högre utbildningen. Om du vill dela med dig av egna erfarenheter, eller känner till andra goda exempel som förtjänar spridning, skriv till mats.cullhed@uu.se så hittar vi en tid för ett seminarium!