Högskolepedagogisk grundkurs distans
Kursinformation
HÖGSKOLEPEDAGOGISK GRUNDKURS – DISTANS
Kursen vänder sig till både lärarpersonal som ska börja undervisa och till lärare som arbetat en tid vid Uppsala universitet men som ännu inte haft tillfälle att gå någon högskolepedagogisk utbildning.
Enligt Uppsala universitets pedagogiska program ska nyanställda professorer, lektorer och adjunkter ha genomgått en högskolepedagogisk utbildning omfattande minst tio veckor. Doktorander med undervisande arbetsuppgifter ska ha genomgått en grundläggande högskolepedagogisk utbildning omfattande minst fem veckor.
Målgrupp
All personal vid universitetet med undervisande och/eller handledande uppgifter, men utan tidigare pedagogisk utbildning för högskolan.
För kursdeltagare som inte har svenska som modersmål men förstår svensk text och de svenska instruktionerna till uppgifter och som helst vill uttrycka sig på engelska i tal och skrift kan kursledaren organisera engelskspråkiga studiegrupper. Ett förkunskapskrav är dock att kursdeltagarna kan läsa och förstå svenska. Engelskspråkig personal som inte förstår svenska hänvisas till campuskursen Academic Teacher Training Course (staff that doesn’t understand Swedish in written or oral communication is recommended to apply for the Academic Teacher Training Course).
Förkunskaper
Det finns inga krav på förkunskaper med viss erfarenhet av egen undervisning är dock en fördel.
Innehåll
Kursens åtta teman:
- Pedagogiska idéer
- Lärandemiljön
- Lärande och läraktiviteter
- Lärandemål
- Examination
- Kursvärdering
- Kurs- och undervisningsplanering
- Ett prövande förhållningssätt i lärarrollen
Eftersom det är en distanskurs så bygger ny kunskap på individuell läsning. Kursens litteratur består av boken Universitetspedagogik av M. Elmgren och A.-S. Henriksson och Classroom Assessment Techniques av T.A. Angelo och K.P. Cross samt utvald litteratur i form av bokkapitel och artiklar. Kursens arbetsuppgifter består ofta av egen läsning och författande av texter utgående från frågor i uppgifterna. Dessa texter ligger sedan till grund för diskussioner och återkoppling från både kurskamrater, kritiska vänner och kursledare.
Löpande under kursen integreras följande områden:
- Utbildningens villkor och förutsättningar samt regelverk
- Informations- och kommunikationsteknik (IKT) som stöd för lärande, och för läraren
- Vetenskapligt förhållningssätt till lärande och undervisning.
- Heterogenitet och lika villkor i undervisningen
Omfattning
Kursen motsvarar fem veckors heltidsstudier och löper över en period om c:a 5 månader, från november till slutet av mars.
Kursen är indelad i åtta teman som vardera har flera arbetsuppgifter.
Kursen startar med en inledande arbetsuppgift som skall utföras inför den enda schemalagda kursträffdagen. Under kursens gång kommer du att få genomföra arbetsuppgifter både enskilt och i grupp.
Syfte
Det övergripande syftet med kursen är att kursdeltagare ska utveckla sin pedagogiska kompetens och förmåga att planera och genomföra undervisning för att stärka kvalitén inom utbildning på grundläggande och avancerad nivå vid Uppsala universitet och därmed ge goda förutsättningar för studenternas lärande och kunskapsutveckling.
Kursmål
Det övergripande syftet med kursen är att som kursdeltagare ska utveckla din pedagogiska kompetens och förmåga att planera och genomföra undervisning. Detta för att stärka kvalitén inom utbildning på grundläggande och avancerad nivå vid Uppsala universitet och därmed ge goda förutsättningar för studenternas lärande och kunskapsutveckling.
De förväntade studieresultaten (kursmålen) är att kursdeltagare efter avslutad kurs ska kunna:
• motivera sina pedagogiska ställningstaganden, välja medvetet mellan olika läraktiviteter samt planera sin undervisning utifrån kunskaper om pedagogiska processer och vad som gynnar lärande,
• formulera kursmål som inbegriper kunskaper och förståelse, färdigheter och förmågor samt värderingsförmåga och förhållningssätt där kursmålen hänger samman med examination och läraktiviteter,
• kritiskt granska relationen mellan examination, återkoppling och lärande,
• välja mellan olika typer av kursvärderingar för att stödja lärandet och utveckla kurser samt
• formulera sin pedagogiska grundsyn och påbörja en pedagogisk meritportfölj samt planera för sin fortsatta pedagogiska kompetensutveckling
Förberedelser
För att knyta an till den egna undervisningsverksamheten ska kursdeltagaren senast två veckor innan kursstart lägga in en del material i kursens lärplattform. Mer information får den som antagits till kursen i ett välkomstbrev.
Plats
Kursen genomförs huvudsakligen via en lärplattform och webbaserat mötesverktyg.
Första kurstillfället är obligatoriskt. För datum se medarbetarportalen.
Kursen innehåller tre obligatoriska seminarier i Zoom.
Kursledare
Lärare från avdelningen för kvalitetsutveckling, enheten för universitetspedagogik.
Tid och anmälan
Datum för kurstart se kalendarium. Anmälan görs i medarbetarportalen. Antalet deltagare vid respektive kurstillfälle är maximerat till 40.
Viktigt meddelande!
När du söker Högskolepedagogisk grundkurs ska du i anmälningsformuläret meddela namn, telefon och e-postadress på godkännande prefekt/studierektor. Kontrollera noga att du uppger rätt uppgifter.
Kursanmälningssystemet kommer automatiskt skicka en fråga via e-post till din prefekt/studierektor om han/hon godkänner eller inte godkänner att du får gå kursen. Om du söker fler kurstillfällen kommer prefekten/studierektorn få ett e-postmeddelande per kurstillfälle och svar krävs på varje e-postmeddelande.
Det är ditt ansvar att försäkra dig om att din prefekt/studierektor har godkänt din/dina ansökningar före sista ansökningsdatum.
Om vi inte har fått in godkännande från din prefekt/studierektor när ansökningstiden har gått ut kommer inte din ansökan att behandlas.
Ekonomiska villkor
Kursen är avgiftsfri för personer som är anställda på Uppsala universitet.
Vi hoppas också att du som kursdeltagare efter kursen känner en ökad säkerhet i rollen som universitetslärare och tycker att det är både roligt och utvecklande att undervisa!
Mer information
Kursarrangör är avdelningen för kvalitetsutveckling.
Emma Lundkvist, telefon: 018-471 49 16, e-post: emma.lundkvist@uu.se
Ulrike Schnaas, telefon 018-471 68 24 , e-post: ulrike.schnaas@uu.se
För samtliga kurser som arrangeras av enheten för universitetspedagogik gäller att i den händelse en kursdeltagare inte slutför kursen inom de givna tidsramarna måste samtliga moment slutföras inom tre år från det att kursen har påbörjats för att deltagaren ska kunna bli godkänd/få ett intyg. Förutsättningen för detta är att kursinformation och kursmål är desamma.