Sjukvård
Snabbguide till sjukvård och försäkringar
I försäkringslathunden finns en sammanställning över vilket sjuk- och olycksfallsskydd olika grupper täcks av.
EU/EES-medborgare
Medborgare från ett nordiskt land, EU/EES-land, Schweiz eller annat konventionsland bör uppmanas att ta med sig ett EHIC-kort eller motsvarande som berättigar till sjukvård på samma villkor som svenska medborgare. Om personen saknar EHIC-kort går det även bra med personnummer om personen har blivit folkbokförd. Sjuk- och tandvårdsskyddet i försäkringen för utländska besökare gäller EU/EES-medborgare som har blivit utförsäkrade i sitt hemland avseende sjukvårdsförmåner.
Om man som EU/EES-medborgare inte blir folkbokförd kan man låta försäkringskassan utreda om man har rätt till vård i Sverige. Skicka då in blanketten för att utreda för att utreda sin försäkringstillhörighet och skriv under punkten "6.övriga upplysningar" att man vill ha utrett om man har rätt till vård i Sverige.
Medborgare från tredje land
Medborgare från tredje land omfattas inte av försäkringen för utländska besökare avseende sjuk- eller tandvårdsskydd när de har blivit folkbokförda och fått ett personnummer från Skatteverket. Detta sker vanligen om vistelsen i Sverige överskrider ett år. När man är folkbokförd har man rätt till sjukvård på samma villkor som svenska medborgare.
Försäkring för utländska besökare (FUB)
Försäkringen omfattar samtliga utländska medborgare som deltar i Uppsala universitets verksamhet, som anställda eller som icke anställda, oavsett vistelsetid i Sverige. Försäkringen omfattar även medföljande familjemedlemmar..
Försäkringen omfattar inte studenter på grund- eller masterutbildningsnivå som är registrerade i Ladok.
Försäkringen täcker främst akut sjuk- och tandvårdsskydd, men omfattar även olycksfallsskydd, hemtransportskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och ett visst egendomsskydd.
Försäkringen gäller dygnet runt inom Schengenområdet om den försäkrade har ett Schengenvisum utfärdat av svensk utlandsmyndighet. Om den försäkrade inte har ett Schengenvisum eller om den försäkrade har ett uppehållstillstånd i Sverige så gäller försäkringen endast i Sverige.
Försäkringsintyg, dvs ett bevis på att en person omfattas av försäkringen, finns under blanketter. Försäkringsintyget fylls i av institutionen vid behov.
Läs mer om försäkringsvillkoren för Försäkring för utländska besökare
Anställda inom universitetet täcks även av vissa andra försäkringar. Läs mer på Försäkringar för anställda inom Uppsala universitet.
Begränsningar i försäkringsskyddet
Försäkringen ersätter skada eller kostnad endast i den mån den inte kan ersättas av annan försäkring. Olycksfallsskyddet är undantaget denna begränsning.
Egendomsskydd
Skada eller förlust av den försäkrades medförda eller anskaffade privata lösöre (egendomsskydd) ersätts med högst 20 000 kronor och självrisken är i detta fall 1 500 kronor. Möjlighet kan finnas att teckna en privat försäkring i ett svenskt försäkringsbolag om personen vill försäkra lösöre till ett högre belopp.