Rekrytering och befordran - historisk-filosofiska fakulteten
Lediga anställningar
För information om ledigförklarade anställningar vid historisk-filosofiska fakulteten se Uppsala universitets anslagstavla:
Ansökningsförfarande: Ansökan samt bilagor ska skickas in elektroniskt via länk som finns i samband med den utannonserade anställningen.
Styrdokument
- Uppsala universitets anställningsordning
- Historisk-filosofiska fakultetens kompletterande riktlinjer till anställningsordningen
Befordran till universitetslektor
En person som innehar en anställning som biträdande universitetslektor ska efter ansökan befordras till universitetslektor om han eller hon skriftligen ansöker om det, uppfyller de kvalifikationskrav som framgår av de bedömningsgrunder som ska tillämpas inför befordran, är behörig för en sådan anställning och har bedömts lämplig utifrån de specifika kriterier som respektive områdes-/fakultetsnämnd fastställt.
Ansökningsförfarande: Skriftlig ansökan om att prövas för befordran till universitetslektor ska enligt Uppsala universitets anställningsordning ha inkommit till berörd fakultetsnämnd senast sex månader före anställningen som biträdande universitetslektor upphör. För att säkerställa att granskningen kan genomföras på bästa sätt rekommenderas den sökande att, i enlighet med historisk-filosofiska fakultetens kompletterande riktlinjer till anställningsordningen, inkomma med ansökan om befordran till fakultetsnämnden åtta månader före anställningstidens utgång. Ansökan inlämnas i det elektroniska rekryteringssystemet Varbi. Skicka ett e-postmeddelande till histfil@histfilfak.uu.se med information om att du avser ansöka om befordran till universitetslektor. Inom några arbetsdagar får du svar på ditt e-postmeddelande innehållande en personlig länk till rekryteringssystemet. Ansökan ska inlämnas via denna länk.
Styrdokument
- Uppsala universitets anställningsordning
- Historisk-filosofiska fakultetens kompletterande riktlinjer till anställningsordningen
Befordran till professor
Enligt Uppsala universitets anställningsordning ska en universitetslektor som är anställd tills vidare efter ansökan befordras till en anställning som professor, om lektorn har behörighet för en sådan anställning. Behörighetskraven vid befordran skall överensstämma med de krav som gäller vid utannonserad anställning som professor.
Varje ansökan behandlas individuellt. Efter att docent/befordringsgruppen bedömt att en ansökan är komplett fattar historisk-filosofiska fakultetsnämnden, efter förslag från berörd institution, beslut om att utse två sakkunniga. Docent/befordringsgruppen bereder ärenden för beslut om befordran två-tre gånger per år då sökanden kallas till provföreläsning och intervju som ett komplement till sakkunnigbedömning.
Ämnesområdet för en ny anställning som professor ska vara detsamma som för anställningen som universitetslektor.
Ansökningsförfarande: Ansökningar kan inlämnas löpande under året. Ansökan ska skickas in via det elektroniska rekryteringssystem Varbi. Skicka ett e-postmeddelande till histfil@histfilfak.uu.se med information om att du avser ansöka om befordran till professor. Inom några arbetsdagar får du svar på ditt e-postmeddelande innehållande en personlig länk till rekryteringssystemet. Ansökan samt åberopade publikationer (max 10 st.) ska inlämnas via denna länk.
Styrdokument
- Uppsala universitets anställningsordning
- Historisk-filosofiska fakultetens kompletterande riktlinjer till anställningsordningen
- Beredning av ansökningar om befordran till professor
Excellent lärare
Utnämningen som excellent lärare är avsedd för de lärare som särskilt har utmärkt sig i sin lärarroll. Av riktlinjerna framgår vem som är behörig att söka, vilka krav som ställs på dokumentation med mera.
Ansökningsförfarande: Ansökningstillfälle att prövas som excellent lärare erbjuds en gång per år. Sista ansökningsdatum är 1 oktober. Ansökan skickas in via det elektroniska rekryteringssystem Varbi. Skicka ett e-postmeddelande till histfil@histfilfak.uu.se med information om att du avser ansöka om antagning som excellent lärare. Inom några arbetsdagar får du svar på ditt e-postmeddelande innehållande en personlig länk till rekryteringssystemet. Ansökan ska inlämnas via denna länk.
Styrdokument
Docent
Genom att anta någon som docent bekräftas personens särskilda vetenskapliga och pedagogiska kompetens. Normalt antas docent endast i fakultetens forskarutbildningsämnen vilka listas här: https://www.histfilfak.uu.se/forskning/
Ansökningsförfarande: Ansökningar om docentur kan inlämnas löpande under året. Ansökan skickas in via det elektroniska rekryteringssystem Varbi. Skicka ett e-postmeddelande till histfil@histfilfak.uu.se med information om att du avser ansöka om antagning som docent. Inom några arbetsdagar får du svar på ditt e-postmeddelande innehållande en personlig länk till rekryteringssystemet. Ansökan samt åberopade publikationer (max 10 st. inklusive doktorsavhandlingen) ska inlämnas via denna länk.
Styrdokument
Sakkunniga
Sakkunniga vid anställnings- och befordringsärenden utses av historisk-filosofiska fakultetsnämnden på förslag från berörda institutioner. I förekommande fall (ej vid professorsärenden) utses sakkunniga av dekanen på delegation från fakultetsnämnden.
Styrdokument
- Instructions for referees (instruktioner till sakkunniga)
- Arvoden för sakkunniga och opponenter
Rekryteringsgrupp och docent/befordringsgrupp
Tillsvidareanställningar som lärare (professor, universitetslektor och biträdande universitetslektor) handläggs av fakulteten. I fakultetens delegationsordning framgår var beslutanderätten ligger i frågor som rör rekryteringsprocessen.
Rekryteringsgruppen och docent/befordringsgruppen vid historisk-filosofiska fakulteten sammanträder cirka fyra-fem gånger per termin. Ordföranden fattar beslut om vilka ärenden som ska behandlas med hänsyn till i första hand institutionernas rekryteringsbehov och i andra hand turordningen för inkommande ansökningar och handlingar.
Information om rekryteringsgruppen och docent/befordringsgruppens ledamöter finns här.
Lärarrekryteringsprocessen
Inför rekryteringen av en lärare kontaktar berörd institution/motsvarande områdeskansliet med en anhållan om att inleda rekryteringen. Fakultetsledningen tar sedan ställning till anhållan utifrån strategiska och ekonomiska aspekter. Vid behov ombeds institutionen att komplettera med vissa uppgifter.
Instruktion: Anhållan om lärarrekrytering
När anhållan godkänts ska en utlysningstext skrivas. Följ fakultetens mallar för anställningsprofiler (utlysningstexter), som innehåller standardformuleringar som följer Uppsala universitets anställningsordning.
- Mall: Anställningsprofil professor
- Mall: Anställningsprofil professor - engelska
- Mall: Anställningsprofil universitetslektor
- Mall: Anställningsprofil universitetslektor - engelska
- Mall: Anställningsprofil biträdande universitetslektor (BUL)
- Mall: Anställningsprofil biträdande universitetslektor (BUL) - engelska
Kontakt
Vid frågor kontakta fakultetshandläggare Elsa Bådagård på e-post elsa.badagard@uadm.uu.se