Tillgänglighet - webbsidor och pdf-filer
Viktig information som blanketter och formulär läggs ofta ut i pdf-format på webben, men en pdf-fil är inte automatiskt tillgänglig. Om den är gjord på rätt sätt kan texten läsas upp av ett verktyg så att en person med nedsatt syn kan förstå innehållet på webbsidan. Är pdf-filen inte korrekt gjord blir innehållet däremot oftast obegripligt. Det är ditt ansvar att se till att dina pdf-filer är tillgängliga innan de läggs ut på webben. Skapa tillgängligt innehåll - skrivtips för dokument och webb
Tagga ditt innehåll rätt på webbsidor och i dokument
För att ett hjälpprogram ska kunna fungera måste allt innehåll vara uppmärkt, taggat. Då kan programmet känna igen och skilja på rubriker, vanlig text och bildtexter. Är innehållet inte taggat fungerar hjälpmedlen sämre och besökare kan inte ta del av informationen på sidan. Sidor skapade i ett webbverktyg är oftast automatiskt korrekt uppmärkta (taggade), så lägg hellre din information på en webbsida än i en bifogad pdf. En pdf-fil som inte är taggad på rätt sätt är "låst", precis som en bild. Det går inte att urskilja vad som är rubrik, brödtext och så vidare. Pdf-filer som du lägger in på webbplatsen, och som besökarna kan öppna eller ladda hem till sin egen dator, måste vara korrekt skapade från början. Om du skapar taggar i redigeringsprogrammet, t.ex. Word, blir resultatet ofta bättre än om du lägger till taggar i Acrobat.
Pdf bör endast användas för:
- Dokument som är långa och som i första hand är tänkta att läsas i utskrivet format.
- Statiska dokument såsom lagtexter, regleringsbrev och instruktioner där det är viktigt att dokumentets layout, grafik och innehåll alltid presenteras på samma sätt.
- Att presentera matematiska formler.
- Dokument som enligt lag måste se ut på ett specifikt sätt.
- Dokument som innehåller tabeller med många kolumner.
Läs mer om hur du tillgängliggör dina dokument:
Skapa tillgängliga pdf´r (DIGG, Myndigheten för digital förvaltning)
Skapa tillgängliga pdf-filer (Adobe Acrobat användarhandbok)
Create and verify PDF accessibility (Adobe Acrobat User Guide)