Arbetsskada
Definition
Arbetsskada = olycksfall i arbetet, färdolycksfall, arbetssjukdom och smitta
- Olycksfall i arbetet- skador man får på arbetet, på kurs eller tjänsteresa.
- Färdolycksfall- är en olycka som inträffar på den normala vägen till eller från arbetet.
- Arbetssjukdom- sjukdom som orsakats till följd av arbetsmiljön på arbetet t.ex. skadliga ämnen, tungt eller ensidigt arbete, vibrationer, buller eller psykiskt påfrestande arbete.
- Smitta- om man utsätts för smitta vid arbete i till exempel laboratoriemiljö eller då man tar hand om smittförande personer.
Anmälan om arbetsskada
Medarbetare och studenter har ansvar för att rapportera arbetsskador till sin prefekt/motsvarande. Prefekt eller motsvarande ansvarar för att arbetsskadan anmäls och följs upp som det anges här. Skyddsombudet informeras om händelsen och skriver under att denne har tagit del av anmälan. Anmälan sker via anmalarbetsskada.se som är ett samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket.
Fler länkar till hemsidor och information om försäkringar finns längst ned i dokumentet.
En anmälan om arbetsskada ska göras om det inträffade lett till eller kan antas leda till:
- Omedelbar sjukskrivning
- Sjukskrivning i ett senare skede eller om skadan kan antas visa sig på sikt
- Nedsatt arbetsförmåga
- Sveda, värk, lyte eller annat bestående men
Anställda:
- För att kunna styrka skadan är det lämpligt att gå till läkare. Spara alla intyg och kvitton som hänger ihop med arbetsskadan.
- Anmäl arbetsskador till Försäkringskassan tillsammans med prefekt/motsvarande via anmalarbetsskada.se.
- Smittfara – kontakta Akademiska sjukhusets infektionsavdelning.
- Anmäl till AFA om du vill söka ersättning för kostnader orsakade av sjukdomen/ arbetsskadan.
Studenter:
- För att kunna styrka skadan är det lämpligt att gå till läkare. Spara alla intyg och kvitton som hänger ihop med arbetsskadan.
- Anmäl olyckan till Försäkringskassan tillsammans med prefekt/motsvarande via anmalarbetsskada.se. Att universitetet anmäler en arbetsskada innebär inte automatiskt att du får ersättning.
- Smittfara – kontakta Akademiska sjukhusets infektionsavdelning.
- Anmäl till kammarkollegiet om du vill söka ersättning för kostnader orsakade av sjukdomen/ arbetsskadan, prefekt/motsvarande skriver under anmälan.
Arbetsgivare:
I samband med anmälan ska det beskrivas vilka åtgärder som ska vidtas så att nya olyckor undviks. Genom att följa universitetets rutiner för rapportering av arbetsskador säkras kravet om att sammanställa arbetsskadestatistik.
- Allvarliga olyckor/dödsfall ska utan dröjsmål rapporteras till Arbetsmiljöverket av prefekt/motsvarande på telefon 010-730 9000 eller via anmalarbetsskada.se. Utanför kontorstid används journumret 08- 737 1555. Överordnad ledare ska informeras.
- Smittfara – kontakta Akademiska sjukhusets infektionsavdelning
- Alla arbetsskador ska anmälas till Försäkringskassan via anmalarbetsskada.se.
- Prefekt/motsvarande ombesörjer att anmälan sker, skyddsombud ska informeras.
- En kopia på anmälan skickas till arbetsmiljöingenjören på byggnadsavdelningen som sammanställer arbetsskadestatistik.
- Spar en kopia av anmälan för arbetsplatsens egen dokumentation och uppföljning.
- Om den skadade söker ersättning hos AFA ska anmälan skrivas under av arbetsgivaren.
Skyddsombud:
- Som skyddsombud ska du ta del av alla anmälningar om arbetsskador (inom ditt område).
- Om den skadade och/eller du som skyddsombud har en annan uppfattning än arbetsgivaren om händelseförloppet eller konsekvenserna av detta, kan du lämna en komplettering till Försäkringskassan.
- Bevaka så att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att förhindra liknande arbetsskador.
Om Personskadeavtalet för anställda (via AFA)
- Alla med anställning vid Uppsala universitet omfattas av det statliga personskadeavtalet (PSA). Avtalet administreras av AFA Försäkring AB.
- AFA Försäkring ger ersättning vid sjukdom, arbetsskada och arbetsbrist som bevisligen beror på skadlig inverkan i arbetet, på väg till/hem från arbetet eller vid tjänstgöring utomlands. Exempel på ersättning som man kan få gäller vårdresor, trasiga kläder, läkemedel och sjukvård etc.
- Arbetsskadeförsäkringen gäller dock inte när ett motorfordon är inblandat i olycksfallet, olyckan ska då anmälas till det försäkringsbolag där fordonet är försäkrat.
Om Personskadeförsäkring för studenter
- Kammarkollegiet försäkrar universitet- och högskolestudenter. Försäkringen är en olycksfallsförsäkring och gäller om du råkar ut för en olycka under skoltid eller under resan till och från skolan. Försäkringarna gäller både vid studier i Sverige och utomlands.
Personskadeförsäkring för personer som inte är anställda eller antagna som studenter
För personer som inte är anställda vid Uppsala universitet och som inte heller är antagna till doktorandstudier vid UU, har universitet tecknat samlingsförsäkringar. Försäkringarna omfattar:
- Personer som är varaktigt bosatta i Sverige och som utan att vara anställda är besökare eller deltar i verksamhet vid Uppsala universitet.
- Utländska besökare vid Uppsala universitet. Med besökare menas här en utländsk medborgare som deltar i UU:s verksamhet, som anställd eller som icke anställd.
Om Försäkringskassan
- Tar emot anmälningar om arbetsskador. Det är viktigt att det finns en anmälan hos Försäkringskassan om en skada visar sig få påverkan på arbetsförmågan nu eller i framtiden.
- Genom att följa instruktioner på anmalarbetsskada.se så skickas anmälan till Försäkringskassan, och vid allvarliga olyckor även till Arbetsmiljöverket.
Webbadresser:
Försäkringskassan: http://www.forsakringskassan.se
Arbetsskadeanmälan: anmalarbetsskada.se
AFA-försäkring: http://www.afaforsakring.se/
Kammarkollegiet: www.kammarkollegiet.se.
Medarbetarportalen: Försäkringar för internationell personal