Skatt på lön
Uppsala universitet drar av skatt på din lön innan du får den utbetald. Du kan se på ditt lönebesked hur mycket skatt som har dragits av. Skatteavdraget utförs enligt de uppgifter Löneenheten har mottagit för varje anställd.
Löneenheten får i januari varje år information från Skatteverket om varje anställd gällande aktuella skattetabeller och beslutade skattejämkningar.
Om du nyanställs under året eller får ett nytt jämkningsbeslut behöver du skicka in en kopia på A-skattsedel/beslut till Löneenheten. För nyanställda som inte skickat in uppgifter om skattetabell utförs ett s k förhöjt skatteavdrag som motsvarar skattetabell 34 + 10 %.
A-skattsedel och jämkning:
Du kan hitta din A-skattsedel eller ansöka om jämkning i Skatteverkets webbtjänst.
När du mottagit underlag mailar du det till Löneenheten funktionsmail lon@uadm.uu.se för registrering.
Gör så här om du saknar mobilt bank-id och behöver din A-skattsedel.
Extra skatteavdrag:
Om du har fler än en arbetsgivare/utbetalare eller äger en fastighet som du betalar fastighetsavgift för finns det en risk att du kan få kvarskatt, eftersom skatteavdragen på dina inkomster då kan bli för låga. För att undvika detta kan du anmäla frivilligt skatteavdrag i Primula webb. Se manual för anmälan av frivillig skatt:
Sidoinkomst (anställd med mindre än 50 % arbetsomfattning):
Uppsala universitet använder sig av 30 % skatt vid utbetalning av ersättning där universitetet inte anser sig vara huvudarbetsgivare. Har en arbetstagare anställning på mindre än 50 % anses detta som en sidoinkomst och därmed beskattas ersättningen därefter. 30 % skatteavdrag används också om arbetet varit avsett att pågå kortare tid än en vecka eller att det saknas en tidsbestämd eller regelbunden inkomst.
Vill du att Uppsala universitet skall beskatta dig enligt skattetabell behöver du skicka in en A-skattsedel till Löneenheten samt informera om att Uppsala universitet är din huvudarbetsgivare. Om du vill öka din skatteprocent skickar du ett mail till lon@uadm.uu.se med vilken procent (mer än 30 %) du vill ha skatteavdrag med. Ändringen ligger fast till dess att du anmäler att förändring ska göras. Mer information om beskattning på sidoinkomst hittar du på Skatteverkets hemsida