Chef/Prefekt
CHEFSUTVECKLING
HR-avdelningen erbjuder stöd och utvecklingsinsatser för vicerektorer, dekaner, prefekter och chefer inom Uppsala universitet. Syftet är att skapa ökad trygghet och kompetens i chefsrollen och ge förutsättningar för utveckling av ett tydligt och välfungerande ledarskap. HR-avdelningen erbjuder även utvecklingsmöjligheter för chefsstödet, bland annat i form av utbildningar mot den verksamhetsnära HR-funktionen. Här nedan presenteras de olika insatser som erbjuds målgrupperna.
STÖD OCH RÅD TILL PREFEKTER OCH ÖVRIGA CHEFER
- i samband med Coronakrisen
I perioder av kris och oro spelar ledningens agerande och bemötande stor roll. Coronavirusets utveckling i samhället medför inte bara att vi behöver ställa om våra arbetssätt utan påverkar oss alla även psykologiskt. Som chef har du fortsatt arbetsmiljö- och verksamhetsansvar, även om förutsättningarna har förändrats till följd av att många arbetar hemifrån.
Läs mer om hur du kan utöva ditt ledarskap och chefskap under den här perioden och om vilket stöd du kan få.
Som alltid, är du som chef/prefekt välkommen att kontakta HR-avdelningens chefsutvecklare.
KOMPETENSUTVECKLING
Prefekt- och chefsprogram
Chefer med personal-, ekonomi- och verksamhetsansvar har möjlighet att gå prefekt- och chefsprogram som ges i HR-avdelningens regi. Syftet med programmen är att utveckla kunskaper och färdigheter som ökar deltagarnas trygghet i rollen som chef, ledare och verksamhetsutvecklare. Fokus läggs på arbetsgivarrollens villkor och förutsättningar samt ledarskap ur olika perspektiv. Med på programmen återfinns både interna och externa föredragshållare. Teori, reflektion och övning varvas för att öka det egna lärandet.
Information om prefektprogrammet
Information om chefsprogrammet
Juridik i praktiken
En caseinriktad introduktionskurs i juridik för chefer och ledare vid Uppsala universitet (2 dgr, internat).
Länk till anmälan och information om kursen
Seminarier och workshops
Under våren 2021 erbjuds sju utbildningsaktiviteter mot prefekter/övriga chefer tillsammans med HR-generalist/motsvarande; Arbetsbristhantering på olika nivåer, Icke önskvärt beteende, Kompetensförsörjning – en del av verksamhetsplaneringen, MBL - chefsstödsfokus, OSA i praktiken, Rekrytering i praktiken och Systematiskt lika villkorsarbete - aktiva åtgärder i praktiken. Utbildningarna är kostnadsfria, anmälan krävs.. Mer information och anmälan
KUNSKAP • INSPIRATION • NÄTVERK
Prefektseminarier
Prefektseminarier på aktuella teman anordnas två gånger per termin. De utgör ett forum för nätverkande och erbjuder tillfälle för inspiration och kunskapsutveckling. De vänder sig exklusivt till prefekter och ställföreträdande prefekter.
Länk till program för seminarierna
CHEFSSTÖD
Chefscoachning
Utöver kompetensutveckling genom prefektprogrammen, chefsprogrammen och prefektseminarierna erbjuder chefsutvecklarna vid HR-avdelningen också chefscoachning. Coachning innebär att chefen ges stöd i en specifik svårighet som kräver tydlighet kring olika handlingsalternativ och tillvägagångssätt. Kommunikationsproblem mellan medarbetare och låsta samarbetssituationer i verksamheten, konflikter eller psykisk ohälsa hos medarbetare är situationer som är extra krävande och där konsultativt stöd är värdefullt. Insatserna beställs via chefsutveckling@uadm.uu.se.
Chefsgrupper
Prefekter och övriga chefer med personal-, ekonomi- och verksamhetsansvar som inte går ett chefs- eller prefektprogram erbjuds möjlighet att ingå i chefsgrupper. Syftet med chefsgruppen är att tillsammans med chefskollegor få reflektera över frågeställningar från den egna vardagen. Genom att ta del av kollegors erfarenheter och förhållningssätt, samt dela sina egna, stimuleras utvecklingen av det egna ledarskapet. Att delta i chefsgrupper är både lärande, utvecklande och avlastande.
Varje chefsgrupp består av 6-8 chefer från olika delar av universitetet och gruppen träffas en gång per månad i fem månader, varje träff varar två timmar. Träffarna leds av en chefsutvecklare med gedigen kunskap om ledarskap.
Intresseanmälan till handledningsgrupp görs till chefsutveckling@uadm.uu.se. Det är viktigt att anmälan innehåller följande uppgifter:
- namn
- institution/motsvarande
- antal underställda
- information om delegation för personal, ekonomi och verksamhet
Chefsgrupperna påbörjas löpande efter att grupperna fyllts.
Konsultativt stöd i organisationsfrågor
Konsultativt stöd i organisations- och verksamhetsutveckling innebär att chefen ges stöd i att formulera sig kring den förändring man vill uppnå samt skapa planer och strategier för förändring. Chefen kan behöva hjälp med att beskriva nuläget och formulera behov, mål och förväntat resultat. Stöd ges för att organisera förändringsarbetet genom att tydliggöra tidsplan, bemanning, roller och ansvar och beskriva intressenter och referenspersoner. Arbetet samordnas med internt stöd vid förvaltningen (planeringsavdelningen) och externa resurser.
Intresseanmälan för konsultativt stöd görs till chefsutveckling@uadm.uu.se.
Utveckling av grupper, institutionsstyrelser och ledningsgrupper
Inom Uppsala universitet har vi många olika varianter av grupper och organ med uppdrag att styra, leda och följa upp verksamheten. Exempel på sådana är nämnder, styrgrupper, ledningsgrupper och institutionsstyrelser. Dessa ledande grupper har en stark påverkan på de medarbetare och den verksamhet som de leder. Det är därför avgörande att de är välfungerande och arbetar effektivt.
Prefekter och avdelningschefer erbjuds stöd i att utveckla grupper, institutionsstyrelser och ledningsgrupper. Stödet kan antingen vara som konsultation till ansvarig chef eller som processarbete med hela gruppen för att tydliggöra t.ex. uppdrag, roller, arbetsformer, önskat samarbetsklimat och för att inventera vilka strategiska frågor gruppen behöver hantera tillsammans.
Dessutom kan externt stöd för verksamhets- och grupputveckling rekvireras från extern konsult. Uppsala universitetet har upphandlat stöd från PBM Sweden AB.
Läs mer om det stöd du kan få kring utveckling av grupper, institutionsstyrelser och ledningsgrupper
Kontaktperson
Annika Nittmar, utbildningssamordnare vid HR-avdelningen.
Nyckelord: Prefekt, Chef, Avdelningschef, Enhetschef, Chefsstöd, Chefsutbildning, Chefsutveckling, Chefskurs, Chefscoaching, Chefscoachning, Chefshandledning, Prefektroll, Prefektstöd, Institutionsstyrelse, Ledningsgrupp, Ledningsstöd, Dekan, Vicerektor, Studierektor, Organisationsutveckling, Verksamhetsutveckling