Föräldraledighet
En medarbetare med barn under 18 månader har rätt att vara helt ledig från sitt arbete.
En medarbetare som har adopterat har rätt att vara helt ledig från sitt arbete under ett och ett halvt år räknat från den tidpunkt då hen fick barnet i sin vård.
Om barnet är över 18 månader har medarbetaren rätt att vara ledig i den omfattning föräldrapenning tas ut (100, 75, 50, 25, 12,5%). Även om föräldrapenning inte tas ut från Försäkringskassan har medarbetaren rätt att förkorta sin normala arbetstid med upp till en fjärdedel (25%) för att ta hand om sitt barn. Detta gäller fram till utgången av det år barnet fyller 12 år.
Ledigheten får delas upp på högst tre perioder per kalenderår. Med ny period menas också ändring av ledighetens omfattning. Till exempel om medarbetaren går från hel till halv föräldraledighet. I dessa tre perioder räknas ej besök hos mödravården, förälder som deltar i föräldrautbildning eller förälder som besöker skola/förskola.
Du kan inte ha semester och vara föräldraledig med föräldrapenning från Försäkringskassan samtidigt.
Föräldraledighet för barn 8-12 år är inte semestergrundande eller pensionsgrundande.
Så här ansöker du om föräldraledighet – Ansökan om ledighet ska göras två månader innan ledighetens början.
Föräldraledighet med omvårdnadsbidrag från Försäkringskassan
From 2019-01-01 har en förälder enligt Föräldraledighetslagen (1995:584) 9 § rätt till förkortning av normal arbetstid med upp till en fjärdedel om det för barnet lämnas omvårdnadsbidrag.
Omvårdnadsbidrag kan lämnas från det att barnet är nyfött tom juni det år barnet fyller 19 år. Följ manualen för föräldraledighet, välj orsaken Omvårdnadsbidrag max 25%.
Ersättning från försäkringskassan/Föräldrapenning
Medarbetaren kontaktar själv Försäkringskassan för att få reda på hur stor ersättningen är.
Medarbetaren anmäler själv ledigheten till Försäkringskassan och ansöker om föräldrapenning hos Försäkringskassan.
Ledighet i samband med barns födelse
I samband med barns födelse eller adoption har du som den andre föräldern rätt till tillfällig föräldrapenning i 10 dagar/barn. Vid tvillingfödsel gäller 20 dagar. Dessa kan tas ut av någon annan försäkrad än den andre föräldern. Det är Försäkringskassan som beslutar om detta. Dagarna måste tas ut inom 60 dagar från det att barnet kommit hem från sjukhuset. Det är viktigt att du söker ledigheten när du vet både fr.o.m. och t.o.m. datum.
Så här ansöker du tillfällig föräldrapenning i samband med födelse.
Ansök om tillfällig föräldrapenning i samband med barns födelse hos Försäkringskassan, så snart som möjligt.
Föräldrapenningtillägg
Föräldrapenningtillägget är en ersättning från universitetet. Det beräknas på den aktuella kalenderdagslönen vid föräldraledighetens början. Föräldrapenningtillägget är 10 procent under, respektive 90 procent över, basbeloppet.
Vid föräldrapenning enligt sjukpenningnivån ersätter universitetet 10 procent av daglönen upp till basbeloppstaket, ett så kallat föräldrapenningtillägg. Är årslönen högre än den maximala sjukpenningnivån (basbeloppet / 12 x 10) utgår dessutom en ersättning på de lönedelar som överstiger basbeloppstaket med 90 procent av daglönen.
Föräldrapenningtillägg utbetalas för högst 360 hela dagar för varje födsel. Det blir inga extra dagar vid exempelvis tvillingfödsel. Tillägget utbetalas med 100, 75, 50 eller 25%. När arbetstagaren får en åttondels föräldrapenning (12,5%) betalas inget föräldrapenningtillägg.
För att få ditt föräldrapenningtillägg skickar du ditt utbetalningsbesked från Försäkringskassan till Löneenheten via mejl. Det är viktigt att avierna skickas in till Löneenheten löpande varje månad för att semestersaldot ska uppdateras korrekt och föräldrapenningtillägget betalas ut.
Semesterrätt
De dagar man tar ut ersättning från Försäkringskassan för på sjukpenningnivå är semestergrundande. Föräldrapenningtillägget baseras på den nivå du tar ut ersättning från Försäkringskassan, 25, 50, 75 eller 100%. Åttondelsdagar (12,5%) ger inget föräldrapenningtillägg och är inte heller semestergrundande.
När Föräldraledighet på 100 % registreras i Primula webb så reduceras antalet semesterdagar. Semestersaldot uppdateras sen enligt ovan när du varje månad skickar in dina utbetalningsbesked från Försäkringskassan till Löneenheten.
Innan ledigheten påbörjats bör 20 semesterdagar av innevarande års semester tas ut (vid rätt till minst 20 dagar), eftersom man enligt semesterlagen måste ta ut minst 20 semesterdagar per år.
Återgång i arbete
Medarbetaren har rätt att avbryta sin påbörjade ledighet och återuppta sitt arbete i samma omfattning som före ledigheten. Arbetstagaren ska underrätta arbetsgivaren om detta snarast möjligt. Om ledigheten varit avsedd att pågå en månad eller mer, får arbetsgivaren skjuta på återgången högst en månad från underrättelsen innan han eller hon återgår i arbete.
Graviditetspenning
Du som är gravid kan ha rätt till graviditetspenning om du har ett fysiskt ansträngande arbete eller har risker i arbetsmiljön och arbetsgivaren inte kan omplacera till andra arbetsuppgifter. Detta ansöker du om hos Försäkringskassan. I samband med detta ansöker du om föräldraledighet i Primula webb och skickar sedan utbetalningsavierna till Löneenheten. Graviditetspenning kan sökas på 25, 50, 75 eller 100 procent och tidigast 60 dagar innan beräknad förlossning.
Länkar
Beräkna omfattning vid ledighet
Vid deltidstjänstgöring eller oregelbundet schema
Återtagande av ledighet
Frånvaromeddelande för post, e-post och telefon - så här gör du
Ärendesökning i Primula webb
Lokala kollektivavtal kopplat till ledigheter