– Vi har främst dekorerat för doktorspromotioner och professorsinstallationer. Men också gjort dekorationer för Nobelföreläsningar, regentbesök och föreläsningar under FN-dagen, säger Ylva Jonsson.

Ylva Jonsson började som trädgårdsmästare i Botaniska trädgården 1980, samtidigt började hon också hjälpa till med dekoreringen i universitetsaulan inför högtider. 2009 fick hon sedan jobb som inköpsansvarig för de Linneanska trädgårdarnas museibutiker, men fortsatte också sköta dekoreringen. Sedan ungefär sex år tillbaka har hon på egen hand varit den som satt samman blomsterarrangemangen och sedan fått hjälp när alla delar ska flyttas till aulan.

 – Det brukar vara sju delar. En kortare blomlåda som står framför talarstolen, ett lagerträd på vardera sidan om talarstolen, två längre blomlådor på vardera sidan av scenen och så två fyrkantiga blomlådor på golvet nedanför scenen, säger Ylva Jonsson.

För att blomsterarrangemangen ska vara så fräscha som möjligt brukar Ylva Jonsson börja samla in och sätta samman plantor någon dag innan evenemanget äger rum.

– Jag vill att det ska vara så många växter som möjligt i lådorna, speciellt när det är en sådan stor lokal, så att arrangemanget inte ser platt ut. Ibland har det hänt att jag kommit tillbaka med något bara för att upptäcka att de blommorna kanske inte går ned i lådan ändå. Men det brukar lösa sig, jag är väldigt bra på att pressa ned växter.

På torsdagen går Ylva i pension och hon minns tillbaka på åren med glädje.

– Efter att jag slutade som trädgårdsmästare har det här med att få dekorera under högtiderna varit ett sätt att fortsatt få jobba kreativt med växter. Det har varit jätteroliga år.

Är det något tillfälle som sticker ut?

– Under den tid som universitetshuset renoverades hölls promotion och professorsinstallation i domkyrkan. Då fick vi tänka om och göra en plan för hur vi skulle lyfta fram dekorationerna i en sådan lokal.

– På Carl von Linnés 300-årsdag 2007gjorde vi ett blomsterarrangemang på Linnés grav i domkyrkan. Det var också väldigt speciellt, säger Ylva Jonsson.  

 Otålig vår i orangeriet i Botaniska trädgården i slutet av mars var det sista evenemanget Ylva var med om att genomföra.

– Det var rätt pyssligt att få lökarna att blomma exakt när man vill. Dels var vi tvungna att kyla ned lökarna när det plötsligt blev varmare väder men så blev det svalare igen och vi fick försöka driva på lökarna i stället. Men det blev jättebra.

– En del av lökarna sattes ut vid vår lokal på Villavägen där administrationen sitter och de andra har satts ut i urnor i Botaniska trädgården. Vi har också planterat ut 75 000 lökar i själva trädgården som kommer börja blomma snart.  Så det måste jag ju komma förbi och titta på med jämna mellanrum också när jag slutat.

Vad ska du göra när du gått i pension?

– Jag har köpt en kolonistuga, så jag kommer definitivt ha att göra också framöver.

Vad kommer du sakna mest?

– Kontakten med de andra som jobbar här. Jag har haft mycket personlig kontakt med alla som är med och förbereder både trädgårdar och högtider. Men själva jobbet har också varit roligt.

 

Fotnot: Uppsala Linneanska trädgårdar består av Botaniska trädgården, Linnéträdgården och Linnés Hammarby.