Vad är det som händer?
– Forskaren och hans fru som också är forskare har haft yrkesförbud i sitt hemland sedan 2016. Vi har fått medel från Svenska institutets anslag för "stöd till samarbete med akademiker från Turkiet" för att ta emot forskaren på institutionen och frun kommer under samma tid att vara på Swedish Collegium for Advanced Study (SCAS).

Varför fick de yrkesförbud?
– Myndigheterna avskedade och gav de yrkesförbud i Turkiet för att har de skrev under en fredspetition.

Hur blev du inblandad?
– Sulf, Saco och Lärarnas riksförbund reste till Turkiet för att diskutera fria fackliga organisationer och akademisk frihet och där blev de så tagna av parets öde så de bestämde sig för att försöka hjälpa dem. Karin Åmossa på Sulf, som jag bara stött på tidigare, hörde av sig eftersom Sulf inte kunde söka medlen själva. De måste vara någon på en högskola som söker.

Varför ställde du upp?
– Det går inte att argumentera för akademisk frihet som jag gör och sedan backa ur när det verkligen gäller i ett annat land. Våra problem i Sverige kan betecknas som i-landsproblem jämfört med problemen i Turkiet. Det här är en typ av solidarisk praktik för att försvara akademisk frihet.

Vad kommer din roll att vara?
– Jag kommer att fungera som värd, både akademiskt och socialt.

Vad hoppas du att det här bidrar till?
– Jag hoppas det bäddar för att de med ett års gästforskning kan hitta sätt att fortsätta vara kvar i professionen. De kan meritera sig i en akademisk miljö, de får rörelsefrihet och kan åka på konferenser.

– Kunskapsmässigt är det jätteintressant. Han forskar på fackliga organisationer och deras villkor och det har vi också forskning på inom institutionen. Vi - och våra systerinstitutioner - får möjligheten att diskutera fackliga stödorganisationer och forskares villkor i Turkiet. Så fort det blev klart med pengarna så fick Onur flera förfrågningar om att vara key notespeaker, så det kommer nog vara lätt att integrera forskaren i vår forskningsmiljö och få ett ömsesidigt utbyte.

När kommer de till Sverige?
– Vi hoppas att de ska kunna komma i augusti 2020. De har fått ut pass för att kunna resa men nu med pandemin är ju alla resor osäkra.

Ser du fram emot det?
– Absolut, det ska bara bli roligt. Och han konstaterade i ett mejl när det blev klart att det skulle bli utopiskt att få vistas i samma byggnad som forskarkollegor. Han har de senaste åren varit knuten till universitetet i Göttingen men hela tiden på distans från Turkiet.