Varje år genomförs Randstad Employer Brand Research som undersöker vad svenska folket tycker är viktigast vid valet av arbetsgivare. Närmare 4 800 svenskar har intervjuats om sin syn på Sveriges största bolag. Hela listan över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare toppas i år av Ikea följt av Volvo Cars och Volvo Group.

Nytt för i år är att även myndigheter är med i undersökningen och av dessa är det Polisen som kammar hem förstaplatsen, följt av Uppsala universitet och Försvarsmakten. Uppsala universitet kom på första plats inom utbildningssektorn, där de viktigaste kriterierna var ”använder den senaste tekniken”, ”gott rykte” och ”intressanta arbetsuppgifter”.

– Att vara en attraktiv arbetsgivare är något vi arbetar målmedvetet med, när medarbetarna trivs får våra studenter bästa möjliga utbildning och vår forskning bidrar till en bättre värld. Uppsala universitet är en spännande arbetsplats och placeringen är kanske också ett tecken på att fler än vi tycker det, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.

Tre positioner inom offentlig sektor

I fjol dominerade verkstadsbolagen toppskiktet av Randstad Employer Brand Research, men i år är topplistan mer diversifierad. På topp tio återfinns hela sex olika branscher varav tre av positionerna hittas inom offentlig sektor: Polisen (6), Uppsala universitet (8) och Försvarsmakten (9).

Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020:
1. Ikea
2. Volvo Cars
3. Volvo Group
4. Sverige Television
5. Sveriges Radio
6. Polisen
7. Uppsala universitet
8. Försvarsmakten
9. WSP
10. Ica

Mest attraktiva arbetsgivarna (myndigheter):
1. Polisen
2. Uppsala universitet
3. Försvarsmakten
4. Lunds universitet
5. Regeringskansliet

Ladda ner 2020 års Randstad Employer Brand Research

 

Annica Hulth