Varje år gör Jiao Tonguniversitetet i Shanghai en rankning av världens universitet ­ den så kallade Shanghairankingen. Det är en av de mer prestigefyllda och omtalade globala rankningarna av lärosäten. De 500 främsta av världens mer än 20 000 universitet tas med i listan.
Som vanligt domineras världsrankningen av de amerikanska universiteten Harvard, Stanford, Berkeley och MIT. Cambridge och Oxford finns också med bland de allra främsta.

Tre svenska lärosäten finns med på topp-100-listan: Karolinska institutet (plats 44), Uppsala universitet (plats 73) och Stockholms universitet (plats 82). Totalt finns elva svenska lärosäten med på 500-listan.

- Det är tillfredsställande varje gång vi får bekräftelse på att Uppsala universitet räknas bland världens 100 främsta lärosäten. Utanför USA, som ju dominerar kraftigt, är vi topp-30 på denna lista, säger prorektor Anders Malmberg.

- Jag tycker också att vi ska notera att Sverige totalt står sig väldigt bra. I förhållande till folkmängd är det knappast något annat land som matchar våra elva universitet på 500-listan. Det är också kul att det går bra för våra partners i SciLifeLab. Det är imponerande att Stockholm-Uppsalaregionen har tre lärosäten på den globala topp-100-listan.

Läs mer om årets Shanghai-rankning