Den 5-7 mars 2020 sker Uppsalas största populärvetenskapliga festival: SciFest, en festival som vill visa bredden av den forskning som finns vid universitetet och som förra året lockade 8 600 besökare och antalet växer för varje år.

På frågan om han tycker det är meriterande att medverka i SciFest, svarar Mathias Hallberg, professor vid institutionen i farmaceutisk biovetenskap:

– Ja, mycket skulle jag vilja säga. När vi ska sammanställa vår pedagogiska meritportfölj, eller vår meritportfölj överhuvudtaget, så finns det alltid en punkt ”scientific outrech” – att nå ut i samhället, den kan vara väldigt tunn hos många. SciFest är ett ypperligt exempel på att man har kommit ut med sin forskning, man har synts och jobbat populärvetenskapligt, tänkt igenom sitt budskap och förenklat det till lämplig målgrupp.

Stellan Sandler, vicerektor, för vetenskapsområdet medicin och farmaci, håller med:

– Javisst är det meriterande att delta i SciFest när man söker vidare, särskilt när man ska beskriva sin samverkansskicklighet – och möjligen kan SciFest vara relevant även för pedagogisk meritering.

Samma inställning har Torsten Svensson, vicerektor för vetenskapsområdet  humaniora och samhällsvetenskap:

– Samverkan är en viktig uppgift för oss på universitetet – och självklart är det meriterande, säger han.

– Ja, det är ju en central uppgift för våra forskare och lärare och kan tex rapporteras som ”outreach”-aktivitet i olika sammanhang, tillägger Johan Tysk, vicerektor för vetenskapsområdet teknik och naturvetenskap.

Råd och stöd för utställare
 

Som utställare på SciFest får forskare och forskargrupper möjlighet att presentera sin forskning på ett populärvetenskapligt sätt, för tusentals elever och en stor allmänhet. Alla forskare/utställare får hjälp med upplägg och att konkretisera sina idéer under två workshops. Det går att få individuella träffar med arrangörerna, om så önskas – för hur skapar man en spännande och interaktiv aktivitet?

En av de medverkande vid SciFest 2019 var Johan Eriksson, docent vid konstvetenskapliga institutionen. Han berättar att man samarbetade med institutionen för speldesign och skapade ett virtuellt museum, som presenterades under festivalen.

– Barnen var fascinerande fast jag hade trott att de kanske skulle tycka det var tråkigt att se tavlor på en vägg så här, men de var fascinerande av den högupplösta tekniken och att se hur tillgängligt och trovärdigt allt var.
– Och vi ville gärna ha feedback på vårt material: vilka nya frågor kan vi ställa, det är en viktig poäng. Barn ställer ju ofta frågor som man aldrig tänkt på, säger han.

Syftet med festivalen är förstås att väcka intresse för vetenskap och forskning och därigenom få fler intresserade studenter till universitetet.Nytt för i år är att även SLU är med och arrangerar SciFest.

Under denna vetenskapsfestival diskuteras allt mellan himmel och jord. Forskaren och utställaren Mathias Hallberg berättar att man under den senaste SciFest hade en station med namnet ”Uppfinn ditt läkemedel”. Där flödade kreativiteten hos barn och unga.

– Man ville uppfinna läkemedel för att till exempel bli en bra fortnitespelare (ett onlinespel, red. anm) eller ett läkemedel mot beslutsångest och liknande. Det ger väldigt roliga diskussioner, säger han.

Intresseanmälan


Det första steget för att medverka i 2020 års SciFest är att lämna in en intresseanmälan.
Information och anmälan

För att få en inblick i hur det kan vara att medverka i festivalen: Se den korta videon från vetenskapsfestivalen.

Mer information:
Facebook: https://www.facebook.com/SciFestUppsala/
Instagram: https://www.instagram.com/SciFestUppsala/

  •